régről és napjainkból

Szilveszteri műsorok

Szilveszteri műsorok

Szilveszter 2019: Milyen lenne, ha... - RTL Klub

2019. december 02. - Bali Wolf

Itt a december, és ezzel együtt lassacskán az év vége is. Apropó év vége. Szilveszterkor az emberek többsége két dolgot csinál: bulizik, vagy TV-t néz, harmadik opcióként pedig mindkettőt. A TV viszont eléggé kezd kiszorulni a szilveszterekből, és emiatt néhány csatorna teljesen elhanyagolja azt a napot, amikor sokan igényelnék azt, hogy valami újat, vicceset, vagy izgalmasat lássanak. Éppen ezért a ReklámInvázió bloggal közösen összefogtunk, és a következő négy hétben négy különböző csatorna szilveszteri kínálatait elemezzük, leírjuk, hogy mi hogy csinálnánk, a végén pedig az utóbbi évek szilvesztereit értékeljük is. Ma az RTL Klubbal kezdünk, és hogy miért? A válasz egyszerű. Cikksorozatunkban szereplő négy csatorna (RTL Klub, TV2, ATV, Duna) szilveszteri kínálata közül az RTL-é a legrosszabb. A TOVÁBB mögött megnézzük milyenek voltak a csatorna utóbbi öt évének szilveszterei, és kiválasztjuk a RTL Klub legjobb szilveszterét is.

rtl_klub_black_logo.jpg

Sokan gondolhatnák, hogy kár ezzel foglalkozni, hisz az RTL Klubnak nincsenek olyan műsorai, amiket be lehetne vetni szilveszterkor. Ezt könnyen meg lehet cáfolni, hamarosan pedig leírjuk, hogy miként is csinálnánk mi.

De ne szaladjunk ennyire előre. Az utóbbi öt év szilvesztereire tekintünk vissza elsőként, ezek közül nem volt túl sok értékelhető, legalábbis saját gyártású műsorok szempontjából.

2014

Mindenek előtt itt a részletes esti műsor:

  • 18:00 Híradó
  • 18:30 Korda György és Balázs Klári a Híradó műsorvezetői
  • 18:45 Fókusz
  • 19:10 A Rózsaszín Párduc 2 (am. vígjáték, 2009)
  • 21:00 Vissza a jelenbe (am. vígjáték, 2010)
  • 22:35 Szexmentes övezet (am. vígjáték, 2009)
  • 0:00 Himnusz
  • 0:10 Beatünnep

A felsoroltak közül a 2014-es RTL-es szilveszter az, amin a legtöbb saját gyártású (vagy film nélküli) műsort adta az RTL Klub. 

A Híradó a nap eseményei után meglepetéssel készült, ugyanis ez volt az első év, amikor híres emberek ültek be a hírolvasói székbe(leszámítva a 2004-es szilveszteri Fókusz montázsát). Ebben az évben Korda György és Balázs Klári voltak a rendhagyó híradó műsorvezetői, és talán az összes közül ez sikerült a legjobbra.

A Fókusz a szokásos témákkal vágott neki a szilveszteri adásnak, celebek értékelték a 2014-es évet. Ilyen volt például Baukó Éva, Kiszel Tünde, Aurelio, Gáspár Laci, vagy Villám Géza. Aztán lement az év klipje, és véget is ért az adás. 

Aztán jöttek a filmek. Talán annyi ezekben a pozitív, hogy mindhárom film vígjáték, így lehetett rajtuk nevetni.

A Himnusz után Beatünnep, ami az Illés együttes 50 éves születésnapi koncertje volt. A legendás dalok mellett pedig olyan előadók is felléptek, mint Vastag Csaba vagy Tóth Gabi. A koncert rövid werkfilmjét még délben levetítették.

Értékelés: 

ReklámInvázió:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Az utóbbi öt év legjobb RTL klub-os szilvesztere - legalábbis szerintem. Ha hasonló szilveszterrel állna elő idén az RTL klub, nyerő szilveszterük lehetne(bár mondjuk egy X-faktor legrosszabbakat is szívesen néznék).

Szilveszteriműsor:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Egyetértek, az utóbbi öt évben tényleg ez volt a legjobb, illetve a legtöbb, amit az RTL Klub nyújtott. A Híradóban jópofa ötlet a műsorvezető csere, a Fókusz a bulvárhírekben jártasoknak jó év-összefoglaló. A Spencer-Hill maraton itt még délután volt, az esti filmek színvonala nem a legjobb, viszont a Beatünnep éjfél utánra igazi csemege.

A kereskedelmileg fontos korosztályban az estét az RTL klub húzta be, a teljes lakosságban viszont az M1 és a TV2 nyerte az estét, az RTL filmjei 18-49-ben minimális különbséggel nyertek, így Kasza Tibi és Hajdú Péter alulmaradt, de már a TV2 BUÉK 2015-je már megelőzte az RTL Szexmentes övezetét. Az M1 pedig inkább teljes lakosságban ment jól, de abban a korcsoportban minden műsoruk remekül ment.  

2015 

A 2015-ös RTL-es szilveszter talán a csatorna történetének legrosszabb szilveszteri műsora lett. Gyakorlatilag a 10 évvel korábbi, 2005-össel verekszik az utolsó helyen.

  • 18:00 Híradó
  • 18:45 Muppets - a film (am. vígjáték, 2011)
  • 20:30 Apácashow 2 (am. vígjáték, 1993)
  • 22:20 Szentivánéji svéd szexkomédia (am. vígjáték, 2009)
  • 0:00 Himnusz
  • 0:10 Mandoki Soulmates - Legendás barátságok 

A Híradóban ezúttal a Konyhafőnök Junior két versenyzője ült, akik viszont teljesen jelentéktelenül vezették végig a Híradót, gyakorlatilag semmire sem emlékszünk ebből a szilveszteri Híradóból. 

A Muppets talán a december 30-ai kínálatban jobban elment volna, erre a szilveszterre egy Fókusz mellett befért volna egy szilveszteri Gyertek Át Szombat este! is.

A Himnusz után a tavalyihoz hasonlóan egy koncertfelvételt adott az RTL, amiben Mándoki László és barátai szórakoztatták a nagyérdeműt. Ez mindenképpen jó pont.

Értékelés: 

ReklámInvázió:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Lehet, hogy sokak szemében érthetetlen, hogy miért adtam ennyire rossz értékelést erre a szilveszterre, de számomra az Apácashow kivételével a filmkínálat értékelhetetlen. Emellett mint ahogy azt már leírtuk, hogy a Híradó szilveszteri különkiadása is jelentéktelenre sikeredett. Külön öröm viszont a koncertfelvétel, amit újra hagyományossá tehetnének.  

Szilveszteriműsor:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Szerintem is 1 csillagot érdemel az összeállítás, ez pedig részben a Híradónak (bár én sem emlékszem a konyhafőnökös műsorvezetőkre), részben az újabb délutáni Spencer-Hill maratonnak jár. Az éjfél utáni Leslie Mándoki koncert még mindig sokkal jobb, mint egy ZS kategóriás vígjáték - mondjuk, ami utána következett ("Pajzán parti cserediákoknak")...

A nézők persze nem a filmkínálatra szavaztak, hanem a kabaréra és egyéb szilveszteri műsorokra. Az RTL ezen az estén csak a Híradóval nyert, utána a TV2 volt a király, az RTL-t sokszor még a Duna TV és az ATV is megelőzte, teljes lakosságban.

2016

A 2016-os szilveszter lett a 2014-es után az utóbbi évek legjobb szilvesztere, bár már nem külön műsorszám a Himnusz, és elmaradt a hagyományos koncertfelvétel is.

  • 18:00 Híradó
  • 18:30 Kovács Patrícia és Scherer Péter a Híradóban
  • 18:45 Fókusz Plusz
  • 19:10 Különben dühbe jövünk!
  • 21:00 ...és megint dühbe jövünk!
  • 23:15 Az utolsó cserkész

Ez a szilveszteri műsor adta az utóbbi két évben az RTL Klub szilvesztereinek gerincét. Ez olyannyira látszik, hogy 2017-ben és 2018-ban is ugyanazokat a Bud Spencer - Terence Hill filmeket adta a csatorna.

A Híradóban Kovács Patrícia és Scherer Péter voltak láthatóak, akik a Válótársak legnépszerűbb szereplőiként ültek be a hírolvasói székbe. A különleges híradót az is színesítette, hogy ezúttal a Hírcsárda híreit dolgozták fel a híradó munkatársai.

A Fókuszban a szokásos sablontéma mellett nem volt más. Vagyis, az év legfontosabb eseményeit értékelte Pumped Gabó, Sebestyén Ági, Dombóvári István, illetve ÉNB Lali és Alexa.

A filmkínálat a bevált duóval erős volt, viszont az akciófilm helyére befért volna egy X-faktor is, amiben a legrosszabbakat válogatták volna össze.

Mint mondtuk, hiányzik a koncertfelvétel, amiből azóta sem adott többet az RTL.

Értékelés: 

ReklámInvázió:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Ebben az évben külön öröm a Fókusz Plusz, de ezek mellett ez lett az egyik legjobbra sikeredett szilveszteri Híradó is. Ezek egyébként meglehetősen nagyot nyomnak az est színvonalán. Negatívum viszont, hogy ezúttal elmaradt a koncertfelvétel, és a külön műsorszámként kezelt Himnusz is. Ezért ez nálam kettes.

Szilveszteriműsor:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Én azért adok 1 csillagot, mert nem filmeket szeretnék nézni szilveszterkor, bár imádom Bud-ot és Terence-t. A Híradó ismét nagyot dobott, a Fókusz (Plusz) ugyanolyan volt, mint 2014-ben. A délutáni Spencer-Hill maratont kiterjesztették az estére is, ami logikus, hiszen 2015-ben a délutáni Kincs, ami nincs-et is sokkal többen nézték, mint az akkori esti filmeket. A 23:10-re betolt akciófilm nem helyénvaló, sőt, egy országos tévétől szilveszteri műsort váró néző arcba köpése. Még szerencse, hogy az RTL II-n ekkor adtak egy ÚJ Heti Hetes szilveszteri részt - ami ráadásul a legutolsó is volt. Miért ne lehetett volna a kettőt kicserélni? Kasza Tibi is váltott már csatornát korábban szilveszterkor.

A nézettséget ekkor már az RTL Klub nyerte, a Fókusszal és a két esti Spencer-Hill filmmel, úgy, mint a következő években...

2017

Amennyire vártunk valami extrát ettől a szilvesztertől, annyira nem kaptunk. A szilveszter semmilyen meglepetést nem nyújtott. 

  • 18:00 Híradó
  • 18:30 Pamkutya a Híradóban
  • 18:45 Különben dühbe jövünk!
  • 20:45 ...és megint dühbe jövünk!
  • 23:00 Elrabolva

A Híradó ebben az évben is meglepetéssel készült, ezúttal a Pamkutya formáció, azaz Béla és Pista ültek a stúdióban. Riportjaikat pedig Szirmai Gergely színesítette.

A filmkínálat szinte ugyanaz volt, az akciófilm helyére itt is bekerülhetett volna egy X-faktor a kötelező Fókusz mellett, amit abban az évben egy nappal szilveszter előtt letudott az RTL, 20 percben.

Értékelés:

ReklámInvázió:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Pamkutyáék szerepeltetése rendkívül jóra sikeredett, viszont a tavalyi, Kovács Patrícia - Scherer Péter duó jobb műsort csinált. Több pozitív nincs ebben a szilveszterben, legalábbis szerintem. Ebben az évben egyébként a TV2 szó szerint semmi nem adott, ez is nagy szerepet játszik abban, hogy erre a szilveszterre 2-es értékelést adtam.

Szilveszteriműsor:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Itt már reggel 10-től Spencer-Hill maraton van, az esti filmek tök ugyanazok, a 23 órai akciófilm továbbra is 0. Az egy csillagot azért a Híradó miatt megadom, de ez édeskevés.

A nézettséget továbbra is Bud és Terence uralja (az első 4 helyen), ráadásul egy délutáni (Kincs, ami nincs) vetítés vezet, szóval valószínűleg semmi nincs, ami arra sarkallná az RTL vezetőit, hogy valami minimálisat virítsanak szilveszter este...

2018

Elérkeztünk az utolsó szilveszterhez, ami egy kicsivel még mindig jobb, mint a 2015-ös, de ez sem tartozik a jobb RTL-es szilveszterek közé.

  • 18:00 Híradó
  • 18:30 Gálvölgyi János a Híradóban
  • 18:45 Különben dühbe jövünk
  • 20:45 ...és megint dühbe jövünk
  • 22:55 Red

A Híradóban ezúttal Gálvölgyi János volt látható, aki egymagában játszotta el a riportalanyokat, és a műsorvezetőket is paródiájában. Gálvölgyi visszatérése nagy meglepetés volt, viszont sokaknak csalódást okozott.

A filmkínálatról továbbra sem tudunk többet mondani, csak azt, amit a 2017-esnél már leírtunk.

Értékelés:

ReklámInvázió:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Gálvölgyi önmagában felkeltette érdeklődésemet, viszont sajnos csalódtam. Hiába volt vicces, valahogy nem tudtam annyira nevetni a poénjain. Szerintem a filmkínálat is lehetett volna változatosabb, kicserélhették volna a szokásos Bud Spencer - Terence Hill filmeket új vígjátékokra, vagy saját gyártású műsorokra. Az akciófilmet pedig továbbra sem tudom pozitívan értékelni egy szilveszteri műsorban. 

Szilveszteriműsor:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Gálvölgyi 10 perce miatt jobban tetszett nekem, mint az előző év, de így sem érdemel többet az egész 1 csillagnál. Én inkább egy külön műsort adtam volna neki, akár egy 20 percest is. Bemehetett volna akkor már a Fókusz díszletébe is.

A nézettséget még mindig Spencer és Hill vezeti, de már csak az esti két filmmel, utánuk már az esti Sas kabaré jön (ami ráadásul nagyrészt csak válogatás volt!), ez is kicsit mutatja talán, hogy változtatni kéne valamin...

Melyik volt a legjobb?

Cikksorozatunk minden részében a csatorna történetének legjobb szilveszteri programját is kiválasztjuk. Ezúttal nem gondolkodtunk sokat, egyértelműen az 1999/2000-es szilvesztert választottuk. Íme a részletes műsor:

  • 18:30 Híradó
  • 18:50 Szilveszteri Fókusz
  • 19:25-4:00 RTL Klub Szilveszter 1999
    Benne:

  • 19:25 Heti Hetes - sorsolás
  • kb. 19:33 Heti Hetes
  • 19:45 RTL Klub Bakiparádé
  • 19:55 Csíííz - különkiadás
  • 20:05 Heti Hetes
  • 20:22 Best of Gálvölgyi
  • 21:03 Holló Színház
  • 21:35 Heti Hetes
  • 22:03 Bajor kabaré
  • 22:40 Heti Hetes - Best of
  • 23:05 Markos-Nádas-Boncz: Még nehezebb emberek
  • kb. 23:50 Heti Hetes
  • 0:00 Himnusz
  • 0:05 Göncz Árpád újévi köszöntője
  • 0:10 Koóstoló - Best of
  • Kb. 1:00 Pop 2000 - Bulizzunk!

Ugyan itt is láthatunk több válogatás műsort, de ennél sokkal több újdonság, meglepetés szerepelt az összeállításban. (Gálvölgyi válogatásműsorában is volt aktuális újdonság, a 2000-es évszámra való átállás témájában.) A Heti Hetes még csak nemrég robbant be, óriási sikerként, így kézenfekvő volt a szilveszteri adás "elszórása" a több program között. A szilveszteri műsor közben a kamuélő szilveszteri bulit Erős Antónia és Szellő István vezette, akik a szilveszteri műsor főszereplői mellett a csatorna szinte összes műsorvezetőjével beszélgetek. Emellett a Híradó két akkori műsorvezetője, (D.) Tóth Kriszta és Rendes Zoltán élőben kalauzolták el a világ minden pontjára a nézőket, hogy láthassák, ott hogyan is köszöntik az új évezredet. Kapcsolták többek között Barcelonát, Moszkvát, vagy Betlehemet is. Alább ennek a szilveszternek egy összefoglalója tekinthető meg.

A felvétel az RTL klub tulajdona!

Szilveszter 2019

És most akkor jöjjön az, hogy mi hogyan is csinálnánk. Elsősorban megtörnénk a három éve ugyanolyan filmkínálatot, és mondjuk este helyett le lehetne adni ezeket a filmeket délután is, vagy kihagynánk a legendás nevettetőket, Bud-ot és Terence-t az egész esti műsorból. Szóval mi így csinálnánk:

ReklámInvázió:

  • 13:50 Nyomás utána!
  • 15:55 Különben dühbe jövünk!
  • 18:00 Híradó
  • 18:45 Fókusz
  • 19:20 ...és megint dühbe jövünk!
  • 21:25 Gyertek Át! - Szilveszter
  • 22:45 X-faktor - a legROSSZABBAK
  • 0:00 Himnusz
  • 0:10 Valamilyen koncertfelvétel (mondjuk a 2017-es Rapülők koncert)

Szilveszteriműsor:

  • 13:50 Nyomás utána!
  • 15:55 ...és megint dühbe jövünk!
  • 18:00 Híradó
  • 18:45 Fókusz
  • 19:20 Könny-főnök VIP - Paródia
  • 19:50 Sorozatszilveszter - a Barátok közt, a Drága örökösök és a Jófiúk színészei énekelnek
  • 20:50 X-faktor - a legROSSZABBAK
  • 21:25 Gyertek Át!
  • 22:45 Showder Klub Szilveszter
  • 0:00 Himnusz
  • 0:10 Playback párbaj
  • 0:45 Koncert

A szilveszterről szóló cikksorozatunk következő részében az ATV szilvesztereit elemezzük ki, addig is a Szilveszteriműsor blog folyamatosan bővülő cikkjében láthatjátok, milyen is lesz a TV csatornák idei szilveszteri felhozatala!

 Fotó és videó: RTL klub; a TV-műsorok forrása: tv.animare.hu, nava.hu és anoblogja.blogspot.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szilveszterimusor.blog.hu/api/trackback/id/tr5615334144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása