régről és napjainkból

Szilveszteri műsorok

Szilveszteri műsorok

Mit néztünk 40 éve? - Az 1983-as szilveszterről

2023. december 17. - Bali Wolf

A Rekláminvázió és a Média Klub blogokkal közösen idén is visszatekintünk néhány évtizeddel előbbre, és elemezzük, illetve véleményt mondunk a 10, 20, 30 és a 40 évvel ezelőtti szilveszteri műsorokról. Ezúttal, sorozatunk utolsó részében, az 1983-es szilveszteri műsort vesszük górcső alá.

Ebben az évben az előző szilveszterhez képest többféle műsort kaptunk, az összidőtartam is egy picit nőtt, úgyhogy úgy gondolom, a korabeli nézőnek így sem lehetett oka panaszra. Ennek ellenére a szokásos "A tavalyi jobb volt!" vélemények biztosan elhangzottak, mint minden évben akkoriban. 

Lássuk a részleteket!vidam_zenes_galaest_mp4_snapshot_01_32_01_2023_12_13_14_59_18_copy_1.png

Az est egyik fénypontjának a Dolly Roll együttes színre lépése tekinthető, mint ahogy Galla Miklós is írja önéletrajzi könyvében: a zenekar valósággal berobbant ezen a szilveszteren, és a következő évben őrületes sikerű bulik voltak (Galla a kísérőzenekarban zenélt akkor). A zenekar tulajdonképpen a Hungária feloszlása után maradt űrt töltötte be hasonló stílusú zenéjével.

A Szuperbolában az ekkor nagyon népszerű Kórház a város szélén c. sorozat paródiáját is láthattuk.

Az esti főműsor pedig természetesen a 2 és fél órás élő gálaest a Pesti Vígadóból Antal Imre vezetésével. Ezt a műsort 2018-ban az M3 csatorna is ismételte, nagyjából ugyanabban az időpontban, amikor eredetileg is ment. 

tv1-1982.pngMTV 1

  • 8:05 A szegedi körzeti stúdió román nyelvű nemzetiségi műsora (ism.)
  • 8:20 Vrungel kapitány kalandjai
    Szovjet rajzfilm II/1. rész
  • 9:10 Építészet V/5.: Ahol lakunk
  • 9:35 Hanuma
    Szovjet tévéfilm II/1.
  • 10:50 Wagner
    Angol-magyar tévéfilmsorozat X/2. (ism.)
  • 11:45 Pulzus (ism.)
  • 12:35 Képújság

___________________

  • 15:10 Sylvie Vartan műsora - Zenés film (ism.)
  • 16:10 Ajánlóműsor gyerekeknek
  • 16:35 MAFILM-magazin
  • 16:50 Öltözz bohócruhába
    Az Ifjúsági Cirkusz előadása
  • 18:00 Nemzetközi tv-szakácskönyv
  • 18:20 Fall Leó-emlékműsor
    Operettműsor a zeneszerző születésének 110. évfordulója alkalmából
  • 19:15 Tévétorna
  • 19:20 Esti mese
    Pom-pom: A mágneskörmű szögkihúzó
  • 19:30 Hírek
  • 19:38 Dolly Roll
    A vadonatúj együttes vadonatúj műsora vadonatúj számaikból
  • 20:00-kb.2:00 Szilveszter 1983
    Benne:
  • 20:00 Vers mindenkinek
    Arany János: Alkalmi vers
    Előadja: Papp Zoltán és a Kaláka együttes.
  • 20:04 Egy régi dal
    Márkus László műsora
  • 20:10 Üdvözlet a tengerpartról
    Angol burleszkfilm
  • 21:00 Pardon, hogy bocsánat…
    Paudits Béla műsora
    Közreműködik: Hollenczer Kati
  • 21:30 Szuperbola
    A Parabola szilveszteri különkiadása
    Írta és közreműködik: Árkus József
    A tartalomból:
    A városszéli kórházba furcsa pácienst szállít a mentő. Sova főorvos vezetésével bonckés alá veszik a beteget, akiről kiderül, hogy nem más, mint a Magyar Televízió. – Az orvosok a feltámadt Strosmajer doktorral együtt konzíliumon döntik el, hogy kit is küldjenek Tynystébe… – Gálaest Tynystéből – Nemzetközi főzőcske: amit főztél edd is meg, de mindegy, hogy milyen a tálalás. – Kapcsoljuk a Borzalmak Házát, házigazda: Ronald Reagan. – Nincsen műsor Vágó nélkül! – Szilveszteri pohárköszöntők és számtalan meglepetés!
    Szereplők: Buss Gyula, Dzsupin Ibolya, Esztergályos Cecília, Forgács Gábor, Gálvölgyi János, Kósa András, Kovács Zsuzsa, Pathó István, Vajda László, Velenczey István, Zana József
  • 22:20 Auguszta szilveszterezik (Gyurmafilm)
  • Kb. 22:30 Vidám zenés gálaest
    Élő közvetítés a Pesti Vígadóból, éjfél után a Vígadó különböző termeiből
    Műsorvezető: Antal Imre
    Közreműködők: Alfonzó, Balázs Péter, Bárdy György, Benedek Miklós, Berkes Zsuzsa, Bessenyei Ferenc, Bodrogi Gyula, Bubik István, Csala Zsuzsa, Dajka Margit, Forgács Gábor, Gaál Gabriella, Garas Dezső, Gálvölgyi János, Gobbi Hilda, Gregor József, Gyarmati István, Hajas Ilona, Hámori Ildikó, Hernádi Judit, Huszti Péter, Katona János, Koltai Róbert, Koós János, Körmendi János, Kubik Anna, Latabár Kálmán, Lorán Lenke, Lukács Sándor, Madarász Katalin, Markos György, Mensáros László, Mikó István, Miklósy György, Nádas György, Orosz István, Piros Ildikó, Psota Irén, Ruttkai Éva, Sas József, Sass Sylvia, Sípos András, Szabó Sándor, Szacsvay László, Szombathy Gyula, Sztankay István, a 4 Tahi Tóth fivér, Takács Marika, Tamási Eszter, Tábori Nóra, Vámosi János, Váradi Hédi, Velenczey István, Verebes István, Záray Márta
    valamint a Madách Színház "Macskái", a Magyar Néphadsereg Művészegyüttese, a Magyar Állami Operaház magántáncosai, a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendékei, a Stúdió 11, Berki László és népi zenekara, a Budapest Ragtime együttes és sokan mások
    Közben: 24:00 Himnusz
  • Kb. 1:30 Nonstop pop-rock '83
    Válogatás az elmúlt év sikeres felvételeiből

 

tv2-1982.png MTV 2

  • 20:00-23:55 Tánczene fiataloknak
    Benne:
    - A TEN C. C. együttes műsora (55')
    - A Pasadena Roof Orchestra műsora (35')
    - Magyar tánczenei összeállítás (kb.45')
    - Nemzetközi zenés turmix (kb.30')
    - Újra a régi melódiákat (kb.20')
    - Rock-pop zenei összeállítás kb.50')

Az MTV2 műsorainak kezdési időpontjait a korabeli napilapok hozzák, de többféle sorrendet is találtam kutakodásaim során, ezért csak az időtartamokat írtam be.

Vélemények


Szilveszteri Műsorok Blog

MTV 1

5cs.png

 

 

A korabeli szilvesztereket elnézve ez egy teljesen jó felhozatal, kicsit jobb, mint az előző, mert az élő gálaműsor nagy szám lehetett. Negatívum viszont, hogy nincs Hofi, ezt a korabeli nézők biztosan nehezményezték. Az 5 csillagot azonban szerintem megérdemli, elég csak a közreműködők névsorát olvasni, és ez ráadásul nem is teljes! Hiszen pl. Rózsa György és a TV több bemondónője is szerepeltek a gálaesten.

MTV 2

Itt nem adok értékelést, hiszen ekkor az MTV2-től még nem lehetett elvárni, hogy releváns szilveszteri műsort adjon, inkább a főműsort nem nézőknek kínált alternatívát. Itt most éppen nem egy színházi előadással, hanem könnyűzenével, amit az akkori fiatalok biztosan értékeltek, hiszen nem nagyon lehetett ilyen tartalomhoz hozzájutni akkoriban.

ReklámInvázió (FoA)

MTV 1

4cs.png

 

 

Sokszor szoktuk firtatni, hogy a szilveszteri műsor attól lesz jó, hogy remek műsorokat ad az adott tévé kora estétől mondjuk legalább éjfélig. Lehet, hogy csak nekem nagyon távoli a negyven évvel ezelőtti szilveszter, de én a remek szilveszteri műsor kifejezést ennél az évnél nem tudom használni. Bár igaz, ismétlés nincs, de én például hiányolok egy jó vetélkedőt, és hiányzik Hofi is, aki egy az egyben kimaradt, pedig az ő szilveszteri kabaréinak mindig adtam volna helyet.

A műsorok közül nem emelek ki semmit, mert nem láttam egyik produkciót sem. Viszont, a gálaműsor és a Szuperbola elég érdekesen hangzik.

Az értékelésem így most négyes.

Az MTV2 műsorát pedig külön én sem értékelem, az előzőekben már említett okok miatt.

ReklámInvázió (Kólinger Zsombor)

MTV 1

4cs.png

 

 

  • Egy régi dal - Viszonylag későn kezdődött a szilveszteri műsor ezzel a 20 órás időponttal, viszont ahhoz ez épp megfelelő, könnyed jellegű műsor.
  • Üdvözlet a tengerpartról - Bár burleszkfilmről beszélünk, vagyis abszolút semmi olyan tartalommal nem bír, ami ne illene bele a szilveszter könnyedségébe, mégis jobbnak tartottam volna egy saját gyártású szórakoztató műsort ebbe az idősávba, vagy ha azt nem is, akkor magyar szórakoztató filmet inkább el tudtam volna képzelni.
  • Pardon, hogy bocsánat… - Jó műsor az este tényleges megalapozásának.
  • Szuperbola - Jó választás, a Parabola szilveszteri különkiadása rendszerint nem maradhatott el akkoriban, egy hasonló szórakoztató műsort most is megnéznék, modern köntösben.
  • Auguszta szilveszterezik - Egy rövidke műsorblokk, szilveszterrel kapcsolatos, ahogy a címe is mutatja, ennyi szerintem belefér.
  • Vidám zenés gálaest - Ez az a műsor, ami még évtizedekkel később is meghatározta az év utolsó óráit, én ezt akkor is és az elmúlt években is vagy éjfél utánra, de inkább újév első napjának estére tettem volna, még ha vidám, jó hangulatú gálaestről is van szó. 

Média Klub

MTV 1

4cs.png

 

 

A tévé 40 évvel ezelőtt főleg a humoros tartalmakra fókuszált. Ezt a vonalat erősítette a Parabola különkiadás és a több órás vidám gálaest. Szerintem ezek nagyon jól sikerült műsorok voltak és a vendégeket is nagyjából jól választották meg.

Napközben nem volt sok érdekes műsor, ha egyet kéne kiemelnem az az akkoriban még új Dolly Roll együttes műsora volt, ahol több új dal is felcsendült. Szerintem ez jól illett a napi programba, felvezetve az esti műsorokat. Összességében ezt a kínálatot 4-esre értékelem, mert azért ennél volt jobb szilveszteri műsora is a királyi tévének.

--------

A cikk végére még egy igazi különlegesség! (forrás: Rádió- és Televízióújság - archivum.mtva.hu)

Szilveszteri nézettség

Bár ebben az időben még nem voltak annyira pontos mérések, mint manapság, de különböző közvéleménykutatások azért voltak. Ebből nemcsak a becsült nézettség, hanem a tetszési index is kiderül. Persze, ahogy fent is írtam: "a tavalyi mindig jobb volt"... :)

news-rgzycndnelbsudczk0nmtevsdwkwee9aanrwnta5vmtomtfmcdvrtllhaz0_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szilveszterimusor.blog.hu/api/trackback/id/tr718280359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.12.18. 21:07:19

"hanem könnyűzenével, amit az akkori fiatalok biztosan értékeltek, hiszen nem nagyon lehetett ilyen tartalomhoz hozzájutni akkoriban."

Hát a 10cc (valójában így írták a nevüket) sosem volt egy nagy durranás, a 70-es évekből még emlékszem rájuk, így nem gondolnám, hogy a fiatalok 83-ban nagyon megvesztek volna a műsorukért. Erről a Pasadena Roof Orchestráról talán még életemben nem hallottam, de ellentétben a negyven évvel ezelőtti időkkel szerencsére nem tart sokáig meghallgatni tőlük valamit, és úgy tűnik, hogy egy angol csapat, akik háború előtti angol zenét, foxtrottot meg hasonlókat játszhattak. Kötve hiszem, hogy a fiatalok ekkor csavarták fel a szőnyeget, hogy belecsapjanak a buliba. Én már egyetemista voltam ebben az időben, és emlékszem, hogy saját zenékre, meg a rádióban adott zenei válogatásra lehetett támaszkodni, a tévéműsor nekünk nem volt túl érdekes. Ezt a burleszket talán láttuk akkor, de bocsáttassék meg nekem, Tamási Eszter vagy Huszti Péter azokban az években már langyos családi szórakozás lehetett. Tíz évvel korábban még mindenki nézte a hasonlókat, de 83-ban már valószínűleg mindenki várta, hogy éjfél legyen végre, lehessen pezsgőt bontani, virslit enni, aztán menni aludni. Egy-két évvel ezután jött a videóklip-korszak, beindult az MTV, meg a műholdas tévék, az jobban felpezsdíthette nekünk a szilvesztert.

Bali Wolf 2023.12.27. 15:17:16

@Androsz: Szia! Köszi az írást, ez így az igazi, ha olyan ír róla, aki korából adódóan akkor nézhette (volna) az adást! :) Én akkor még kisbaba voltam, szerzőtársaim pedig még messze nem születtek meg tudomásom szerint. Az én kedvenc korszakom pedig az 1988-1993 közti időszak, bár ott sem a zenei műsorok miatt.
Viszont érdekes, hogy Hauber Zsolt (a Bonanza Banzai egyik billentyűse) azt mondta az egyik videójában, hogy a nyolcvanas években mindig várta a Peter's Pop Show c. műsort, mert ott láthatta a külföldi előadókat. Az pedig már a nyolcvanas évek második fele volt, de persze lehet, hogy méltó alternatívát tudott nyújtani a külföldi csatornáknak (?)
süti beállítások módosítása