régről és napjainkból

Szilveszteri műsorok

Szilveszteri műsorok

Mit néztünk 40 éve? - Az 1982-es szilveszterről

2022. december 18. - Bali Wolf

A Rekláminvázió és a Média Klub blogokkal közösen idén is visszatekintünk néhány évtizeddel előbbre, és elemezzük, illetve véleményt mondunk a 10, 20, 30 és 40 évvel ezelőtti szilveszteri műsorokról. Elérkeztünk idei utolsó állomásunkhoz, amely az 1982-es év végi televíziós kínálatról szól.

Ebben az időszakban még jóval kevesebb időtartamban sugároztak adásokat, a kettes csatorna pedig jóformán csak este kínált alternatívát a főcsatorna műsoraival szemben. Ez az év utolsó napján sem volt másként.

tv1-1982.png

 

MTV 1

9:05 SZÜNIDEI MATINÉ
Benne:
- 9:05 Foxi Maxi kalandjai (amerikai rajzfilmsorozat)
- 9:25 A fuvolás emberke (NDK rajzfilm)
- 9:40 Guguce ajándéka (szovjet rajzfilm)
(9:50 Lottósorsolás (FF))
- 10:00 Zoro és Huru kalandjai (dán burleszkfilm - FF)
Az 1920-as évek népszerű burleszk párosa munkakeresésben.
- 11:20 A Lesniewski család (lengyel kisjátékfilmsorozat 7/4. rész)
11:50 Az ember zenéje (kanadai filmsorozat 8/5.) (55' - ism.)

Műsorszünet, majd:

15:27 Műsorismertetés
15:30 Hírek
15:35 Újévi üdvözlet - Intervíziós átvétel
16:15 Képújság
16:20 Slágerhírlap (8/8.) (ism.)
17:20 Idesüss! - Ajánlóműsor gyerekeknek (FF - 30')
18:05 "…jöjj, hazudj valami elfogadhatót."
Szilveszteri meteorológiai előrejelzés
Közreműködik: Hajdú Júlia, Kerényi Nárcisz, Sugár András
18:15 A fele sem igaz
Vágó István vetélkedője, ahol a játékosnak kellett kitalálnia, hogy melyik híresség mond igazat. (FF)
A szilveszteri különkiadás játékosjelöltjei: Benkő László, Csongrádi Kata, Dévai Nagy Kamilla, Eszményi Viktória, Gálvölgyi János, Heltai András, Koós János, Korbuly Péter, Kovács Kati, Lakatos Gabriella, Mikes György, Peterdi Pál, Rátonyi Róbert, Sas József, Somogyi Pál, Szegő András, Dr. Veres Pál
18:50 Jogi esetek (40')
Színészekkel eljátszott jogi pereskedés-történeteket láthattunk ebben a műsorban, a műfajt lásd pl. évtizedekkel később az RTL Klub Perpatvar c. műsorában is.
A szilveszteri részben az új szomszédaikra panaszkodnak a főszereplők: nudisták!
Műsorvezető: Fluchné dr. Papácsy Edit
19:40 Tévétorna
19:45 Esti mese
A lóvátett adószedők (szovjet rajzfilm)
20:00 Hírek
SZILVESZTER 1982.
20:05 Szuperbola
Írta és közreműködik: Árkus József
Benne: Rémhírháttér (a Hírháttér és az Unokáink sem fogják látni c. műsorok paródiája), A fele sem igaz-paródia, Börtönriport régi világsztárokkal, és egyéb műsorszámok
20:45 Leopárd és társai (The Zoo Gang)
Angol bűnügyi filmsorozat (1974) V/1. rész
Egy Monte Carló-i üzlet tulajdonosa egyik vevőjében felismeri ellenállócsoportjának hajdani besúgóját. A csoport egykori tagjai kidolgozzák a kései bosszú tervét…
Ekkoriban még divat volt az új (főleg krimi) sorozatok 1. részét szilveszterkor vetíteni. 1990-ben a Dallas is az év utolsó estéjén indult.
21:35 Nevezz csak Cucinak!
Hofi Géza műsora (videó itt)
22:25 Bécs-Budapest - Szilveszter '82.
A magyar és az osztrák televízió közös gálaestje
Közreműködik: Charles Aznavour, Milva, Alfonzó, Balázs Péter, Begányi Ferenc, Anikó Benkő, Csala Zsuzsa, Felix Dvorak, Felföldi Anikó, Gregor József, Hacki Tamás, Harsányi Gábor, Hans Peter Heinzl, Horváth Gyula, Kalmár Magda, Dagmar Koller, Kovács József, Körmendi János, Mikó István, Németh Sándor, Rozsos István, Sólyom Nagy Sándor, Szombathy Gyula, valamint a Bihari Táncegyütttes, a Hungária együttes, a Piccard csoport, a Reumatic csoport, Sámson és Delila, a Magyar Állami Operaház balettkara, az MRT szimfonikus zenekarának tagjaiból alakult kisegyüttes és a Stúdió 11
24:00 Himnusz
0:05--2:00 Éjfél után…
Benne:
- Nótázzunk!
- Összeállítás az óév legsikeresebb könnyűzenei felvételeiből
- Kid Creolo és a Coconuts az esseni Rockpalotában

 

tv2-1982.png

 

MTV 2

19:58 Műsorismertetés
20:00 Hírek
20:05 Shakespeare: Sok hűhó semmiért (ism.)
Vígjáték két részben
Közvetítés a Madách Színházból
Szereplők: Pataky Jenő, Ábrahám Edit fh., Almási Éva, Zenthe Ferenc, Haumann Péter, Dunai Tamás, Juhász Jácint, Tímár Béla, Körmendi János, Szerednyei Béla fh., Paudits Béla, Cs. Németh Lajos, Némethy Ferenc, Gyabronka József, Csűrös Karola, Csizmadia Gabi fh., Kéry Gyula, Vándor József, Viktor Gedeon, Borbiczky Ferenc fh.
22:30 Az East együttes műsora
Zenés film
23:00 A Pudhys együttes koncertje
Intervíziós átvétel az NDK tv-műsorából
23:50 Zenés ajándékkosár
Intervíziós átvétel az NDK tv-műsorából
24:00 Himnusz

Érdekesség: január 2-án egy egyórás spanyol könnyűzenei műsort is vetítettek, Nincs kettő három nélkül címmel :-)

Vélemények


Szilveszteri Műsorok Blog

MTV 1

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png

Ekkoriban már egyre több kisebb műsort is adtak a nagy szilveszteri gálaestek mellett. Ebben az évben éppen többfélét is, már kora estétől. A krimi miatt nem vonok le pontot, mert ekkoriban, ahogy írtam is, ez volt a szokás. Mai szemmel lehet, hogy kevéskének tűnik ez az összeállítás, de ez akkor megfelelő volt. Viszont a nagyszabású osztrák-magyar gálaest miatt vonok le pontot, mert a kabaré majdnem teljesen kiszorult miatta. Ezt az est kb. a mostani zenés (pl. szolnoki) színházi gálaestekhez hasonlított, némi humorral, amely az est magyar házigazdájának, Alfonzónak köszönhető. Az ő gegfilmjével indul a show, és szerintem ez a legjobb része a műsornak. Az pedig, hogy hol magyarul, hol németül folyik az énekszó (néha a saját nyelvüket is megcserélik az előadók, az osztrákok is!), érdekes, nem bántó a fülnek, legalábbis a magyarnak. Azt nem tudom, hogy az osztrákoknak tetszettek-e a magyar nyelvű számok.
Az est fő pontja viszont mindenképpen Hofi Géza műsora, biztosan állíthatom, hogy az tévénézők nagy része ezt a műsort várta, ahogy máskor is, hiszen Hofi volt a csúcs, és a maga műfajában az is maradt szerintem.
Még meg kell említenem a Szuperbolát, amely ekkor már nem a késő délutáni sávban volt található, pár év múlva már egyre későbbre került, nem utolsó sorban a benne látható erotikus tartalom miatt is.

MTV 2

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Tulajdonképpen a kor szokásai szerint kell pontozni, ekkoriban pedig csak ennyi volt a műsoridő a kettesen, szilveszterkor pedig vagy színházi közvetítést, vagy csak zenés műsorokat adtak. Utóbbiak ráadásul akkoriban nagy dolognak számítottak, hiszen 1-1 külföldi együttes zenei műsorát igen ritkán lehetett látni. A két csillagot viszont levonom, mert a főműsor, a színházi közvetítés egy másfél évvel azelőtti adás ismétlése.

 

ReklámInvázió

MTV 1

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png

A negyven évvel ezelőtti műsor teljesen különbözik attól, mint amit mára "klasszikus" szilveszteri műsornak tekintünk. Egyrészt azért, mert az új műsorok nagy része a mára "holtidőnek" számító délutáni és éjszakai sávban lett levetítve, másrészt meg azért, mert (szerintem oda nem illő) sorozatokkal és filmekkel nem kihívás kitölteni a szilvesztert (lásd: RTL). Mindezt úgy, hogy egyébként megannyi jó műsort is lehetett volna adni (szerencsére azért többől készült különkiadás). Persze én ezeket a dolgokat már "kereskedelmi" szemszögből látom, így aztán az idősebb korosztálynak biztosan furcsán hangzik majd a fenti kijelentés.

Azért, hogy ne csak rosszat mondjak, megemlítem Hofit is, akinek ez évi szilveszteri paródiája szerintem még mindig zseniális. Talán pont ezért mondják azt, hogy bármelyik kabaréját is vesszük elő a humoristának, biztosan találunk benne aktualitásokat.

Hofi mellett azért volt más jó műsor is, mivel viszont azokat nem láttam, nem nyilatkoznék róluk. Összességében egyébként az értékelésem négyes.

MTV 2

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Megnézve a kínálatot - és összehasonlítva a tíz évvel későbbivel - azt kell mondjam, a "kettes" kínálata szegényes. Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy ekkoriban még inkább ismétlésekben volt erős a későbbi M2, így aztán nem is véletlen a kései adáskezdés, és a (szintén mai szemmel vizsgált) gyatra szilveszteri felhozatal.

Abban azonban biztos vagyok, hogy ha a nyolcvanas évek elejének szemével nézzük a kínálatot és a műsort, biztosan jobb értékelést kapna, mint amit én adok. Részemről ez most egy "közepes", vagyis 3-as.

  

A cikk végére még egy kis érdekesség, az est műsorainak nézettsége és tetszési indexe. (Forrás: RTV 1983/8. szám). Hogy a benne szereplő Menő Manó rajzfilmet mikor vetítették, azt nem tudom, de január 1-jén biztosan szerepelt a Szombat Esti Filmkoktél részeként.

Ez volt idei visszatekintő sorozatunk utolsó része. Ha kíváncsiak vagytok a tévécsatornák idei szilveszteri kínálatára, kattintsatok ide, ahol részletesen elolvashatjátok, melyek azok a műsorok, amelyek 2022 szilveszterén lesznek majd a tévében.

A bejegyzés trackback címe:

https://szilveszterimusor.blog.hu/api/trackback/id/tr2017990246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.12.19. 21:24:32

Hofinak ez az egyik legjobb műsora volt, szóval az este tartalmasnak nevezhető. Én is néztem, épp ezért furcsa, hogy erre a Leopárd és társai krimire egyáltalán nem emlékszem. Az IMDb-n magasan pontozzák, vagyis több lehetett egy kis töltelékműsornál.

gigabursch 2022.12.20. 08:58:53

Akkor tanultam meg édesapámtól az örök igazságot:
Édes pezsgőt a buzik, a kurvák, a színészek és a politikusok isznak.

Billy Hill 2022.12.20. 19:54:41

Fontos elem volt a Szuperbola, csak ott lehetett "legálisan" idegen csöcsöket nézegetni a tévében, hisz hát a szilveszteri műsorban volt, drágám, nem tudtam félrenézni... ;-)

Billy Hill 2022.12.20. 19:55:33

Viszont East koncert a tévében, hát ilyen sem gyakran lesz/volt...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.12.21. 18:46:37

@Billy Hill: A Puhdys ugyanaz a színvonal lehetett, csak németben. Ehhez képest az akkor felfutó amerikai Kid Creole NSZK-beli koncertje egy merő mámor volt, tiszta Nyugat. Először magyarnóták, aztán Cserháti, Demjén és Bergendy, aztán jön a nyugati mámor. Micsoda vonulata lehetett az az estének. Egyébként tökmindegy, mert akinek nem volt magnója, az úgyis a rádiót bömböltette, vagy elment aludni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.12.21. 18:55:45

@Billy Hill: Egyébként ha jól emlékszem, a Kettesnek akkor még közel sem volt országos lefedettsége, szóval az Eastet nem is élvezhette az egész ország. Viszont akkoriban még bármelyik sufniban meg erdei lakban lehetett tévét nézni, mert elég volt hozzá egy csirkebél, az Egyes azon is jött.

gigabursch 2022.12.21. 19:03:44

@Billy Hill: @Androsz:
Jó lenne látni azt a felvételt és főleg HALLANI!
süti beállítások módosítása