régről és napjainkból

Szilveszteri műsorok

Szilveszteri műsorok

Mit néztünk 10 éve? - A 2013-as szilveszterről

2023. november 26. - FoA

Közeledik az év vége, nálunk pedig már hagyomány, hogy ilyenkor a ReklámInvázió és a Média Klubbal blogokkal közösen visszatekintünk néhány évtizeddel előbbre, és elemezzük, illetve véleményt mondunk a 10, 20, 30, sőt idén a 40 évvel ezelőtti szilveszteri műsorokról. Ki a látottakról, ki csak úgy látatlanban, és mind a két nézőpont érdekes. Vajon milyen lehetett egy-egy régi műsor, amiket meg sem ismételtek soha, sőt, talán már az archívumban sincs meg?

Cikksorozatunk a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is hetente jelentkezik. Ahogy közelednek az ünnepek, úgy megyünk mi is visszafelé az időben. A mai, első állomásunk a 10 évvel ezelőtti szilveszter, azaz a 2013-as.

2013_montazs.png

Mindenekelőtt nézzük a kínálatot.

 

December 29.

  • 20:20 Magyarország, szeretlek!

December 31.

  • 17:10 Ákos 2084
  • 18:30 Gasztroangyal - Szilveszter
  • 19:30 Híradó
  • 20:15 A Következő! - Szilveszter
  • 22:15 Századszor is bejön!
  • 23:05 Szálka Extra
  • 0:00 Himnusz
  • 0:02 Áder János köztársasági elnök újévi köszöntője
  • 0:10 Buli hajnalig

d4908b467d512c2b5111a23d37109823.png

 

 

  • 18:00 Tények
  • 19:10 Frizbi Hajdú Péterrel - Boldog új évet!
  • 20:25 Retro BUÉK
  • 22:00 Papírkutyák (magyar vígjáték, 2008)
  • 0:00 Himnusz
  • 0:02 Nacho Libre (amerikai vígjáték, 2006)

Super TV2

  • 20:00 Tények
  • 20:30 Kasza! Szilveszter
  • 22:30 A medál (hongkongi-amerikai akció-vígjáték, 2003)
  • Közben: 0:00 Himnusz

6e0b141a9fe4d62d6884479d4f92aa16.png

 

 

  • 18:30 RTL Híradó
  • 18:55 Fókusz
  • 19:30 Haláli fegyver (amerikai akció-vígjáték, 1993)
  • 21:00 Spárta a köbön (amerikai vígjáték, 2008)
  • 22:15 Buliszervíz 3. - A gólyák éve (amerikai vígjáték, 2009)
  • 0:00 Himnusz
  • 0:02 Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika (amerikai vígjáték, 2006)
  • 1:30 Bombaüzlet?!

RTL II 

  • 20:00 A bakancslista (amerikai kalandfilm, 2007)
  • 22:00 Agymenők
  • 23:00 RTL II Híradó
  • 23:30 Heti Hetes - Szilveszteri különkiadás

A Duna TV ezen az estén a Tenkes kapitányát és a Monte Cristo grófját, valamint az Indul a bakterházat tűzte műsorra, de közvetítették a szokásos szilveszteri operettgálát Szolnokról, sőt, Dankó Klub címmel egy gálaműsort is sugároztak a Mikroszkóp Színpadról, ebben Bényi Ildikó beszélgetett a fellépő művészekkel egy-egy műsorszám után. A Szilveszteri Kívánságkosár ezúttal a Duna Worldön volt látható.

Az M2 este nyolctól (miután vége lett a gyerekműsornak) a Monty Pytrhon Repülő Cirkuszát és a Gyalog galoppot adta. Éjfél előtt a Sportszilveszter, az újév első perceiben pedig a Következő szilveszteri adásának ismétlése került képernyőre.

Az ATV kabarémaratonnal készült, kora este Bagi és Nacsa műsorát ismételték, éjfél előtt pedig a Lúdas Mutyi című, új Sas-kabaré volt látható. Az újév első óráiban és a két kabaré között Sas-maratont tartott a csatorna.

A Viasat3 ebben az évben nem készült még saját gyártással. Két film, az Attila, Isten ostora, illetve a Fergeteges forgatás fért bele az év utolsó estéjének kínálatába. 

Vélemények

Szilveszteri Műsorok Blog

M1

cs.png

 

 

Ez a kínálat nem sokat ér. Főleg az előző évek bővebb programja után csalódás az ismétléshegyek megjelenése. A Gasztroangyal délutáni háttértévézéshez még megfelelő volt, A következő c. játék viszont szerintem jobb lett volna egy korábbi sávban, ahogy az előző években a Maradj talpon!-nak is késő délután/kora este voltak a különkiadásai. Az egyébként remek vetélkedő után viszont mélyrepülés következett.

Hogy lehet az, hogy az éppen frissen elindult M3 ismétlőcsatorna mellett az M1 is csak régi műsorokat sugározzon? Nyugodtan nevezhették volna magukat M3-II.-nek is erre az estére. A Századszor is bejön! c. műsort csak az M3-on tudtam volna elképzelni, esetleg a főcsatornán egy kellően korai időpontban. De az esti főműsoridőbe?

Ráadásul ezután is ismétlés következett, Bagi-Nacsáék vagy kifogytak a szuflából év végére, vagy hirtelen toldották meg egy adással az előre leszerződött mennyiséget? A Szálka Extra c. műsorban csak a felkonfok voltak újak, ráadásul így visszanézve elég nyomasztónak tűnik, hogy az adás végén, az év legutolsó perceiben politikus paródiákkal traktáljanak minket... 

TV2

2cs.png

 

 

Ebben az évben az RTL és a TV2 is elkövette azt a hibát, hogy egy főcsatornára való műsort száműzött egy kábelcsatornájára, a főcsatornán pedig film ment. Jelen esetben a SuperTV2-n látható Kasza! Szilveszterről van szó, ami bár sok hírességet felvonultatott, azért így is kb. kétszer volt olyan hosszú, mint kellett volna. Aki azonban nemigen figyelt oda, és a zenés-beszélgetős műfajt inkább háttértévézéshez használja, annak nem gáz a nettó 103 perces hossz sem.

A TV2-n csak a Frizbi ért valamit, mert a Retro BÚÉK ismétléseiről hasonló a véleményem, amit az M1-nél is leírtam, a filmet meg pláne nem ide szántam volna.

Hajdú Péter Frizbije azonban, mint általában ilyenkor, szilveszteri kabaréként is funkcionált, sőt, ebben az évben más feladata nem is volt, nagyon helyesen, nem vette el az időt semmilyen más jellegű műsorszám. Láthattuk Gallát, Maksát, Polgár Petit, valamint a legendás Markos-Nádas duót (egyébként tudomásom szerint azóta sem álltak össze a televízióban!), valamint Markost külön is, a Sas-Beregi párost Hacsek és Sajóként, és egy finálét Lagzi Lajcsival. 

Na szóval nekem csak a Frizbi megér 3 csillagot.

RTL Klub

cs.png

 

 

Az RTL Klubbal együtt értékelném az RTLII programját is, ezért kaphat 2 csillagot is az egyébként elég erőtlen kínálat. A Fókusz rendben van, a filmek már nem. Igaz, a Haláli fegyvert nagyon szeretem, de lett volna helye a Film+-on is. Viszont: az RTL II-n újévbe nyúlóan sugárzott Heti Hetes szilveszteri adás nagyon vicces lett, sok jó beszólással, és könnyed témával, szerencsére nem volt túlpolitizálva. Az igen kései időpontot is jól kihasználták, sok pikáns téma és poén is előkerült. A szomorú része így utólag az, hogy ez volt Bajor Imre utolsó szilvesztere, de legalább a tévében és a rádióban is szerepelt, igaz, a Rádiókabaré az utolsó Lujzaváros szurkolós jelenetét a "kimaradtak" válogatásába száműzte.

Az RTL-en egyébként késő éjszaka, majdhogynem hajnalban volt még egy új műsor, színházi előadás felvétele. A Bombaüzlet?! a Thália Színház előadása, de közönség nélkül, több beállításból rögzítve. Kicsit a 2018-as Thália Szilveszte műsorra hasonlított külalakban, de annál jóval komolyabb, művészibb volt. A végén Szombathy Gyula és Janklovics Péter kézfogásával jelképesen átadta a helyét a régmúlt kabaré a jelen stand-upjának.

ReklámInvázió (FoA)

M1

cs.png

 

 

Ha megnézzük, milyen volt a két évvel ezelőtti, vagy akár a tavalyi szilveszteri kínálat, érthető, miért adtam kettes értékelést. A korábbi évekhez képest alig van az M1-en szilveszteri műsor, mondjuk a délutáni Ákos-koncert és a szilveszteri Gasztroangyal üdítő kivétel.

Az esti műsor viszont finoman szólva is értékelhetetlen. Kezdjük ott, hogy az este főműsora, a Következő indokolatlanul hosszú volt, és ezen még a különböző paródiák, hírességek sem segítettek. Sőt, az egész műsor este tízre átment már a fárasztó és vontatott kategóriába, amire így, tíz év távlatából inkább rossz visszaemlékezni. 

Az este további része viszont még említést sem érdemelne. A vetélkedő után egy, szerintem egészen szánalmas címmel (Századszor is bejön!) sikerült egy kabaréválogatást betolni, ami inkább egy szegénységi bizonyítvány, mintsem egy jó szilveszteri műsor. Az éjfél előtti Szálka Extra is egy az egyben ismétlés volt, annyi különbséggel, hogy Bagi Iván és Nacsa Olivér mondott fel szilveszteri díszletben néhány felkonfot, ami aktualizálta a paródiablokkot. (Külön érdekesség, hogy az M1 ezzel a műsorral konkrétan letarolta a két nagy kereskedelmi tévét, miután vége lett a TV2-es szilveszteri műsoroknak, mindenki ide kapcsolt át, de erről később még szó lesz.)

TV2

cs.png

 

 

Ha már az előbb az M1-es szilveszter kapcsán azt írtam, felér egy szegénységi bizonyítvánnyal, akkor a TV2-nél ez még hatványozottabban igaz. Erre az évre elmaradt a meglepetésműsor, nincs Aktív, helyette van Frizbi és az évek óta a kínálatot erősítő Retro BUÉK.

A késő estére betolt Papírkutyákat pedig nem is értékelném. Főleg úgy, hogy közben a Super TV2-n ott ment a Kasza! szilveszteri különkiadása (bár este tízre annak is vége lett), amit simán lehetett volna adni a TV2-n is. Ebből a hibából egy év múlva tanultak is.

De ez a szilveszter így, ebben a formában nem ér többet egy gyenge kettesnél.

RTL Klub

3cs.png

 

 

Míg az M1 és a TV2 esetében érthetetlen a gyenge szereplés, az RTL klub esetében viszont már ekkor is hagyomány volt, hogy meg sem erőltetik magukat szilveszterre. A 2013-as kínálatba három film és egy Fókusz fért bele, utóbbi viszont kevésbé lett szilveszteri, de erről bizonyára nem a szerkesztők tehetnek, Schumacher sajnálatos balesete miatt inkább a tájékoztatás volt a fontosabb, mintsem a szilveszteri hangulat (persze abból sem volt hiány).

Tavaly az RTL klub szilveszteri kínálatára nulla csillagot adtam, az egyest most csak azért adom meg, mert volt Fókusz, ami egy fokkal több, mint a semmi. Most is kiemelném, ez a kínálat össze sem hasonlítható a TV2 és az M1 felhozatalával, ahol voltak új SZÓRAKOZTATÓ műsorok is.

Azt azért így mellékesként megjegyezném, hogy az RTL II-n ezen az estén sokkal jobb volt a kínálat, mint a főcsatornán. Este tíztől az Agymenőket adták, 23:30-tól pedig a Heti Hetes szilveszteri adását. Ha talán ezt a két műsort áttették volna erre az estére az RTL klubra, az utóbbi évek egyik legjobb szilveszterét láthattuk volna. De a múltat már nehéz megváltoztatni.

ReklámInvázió (Kólinger Zsombor)

 

M1

4cs.png

 

 

A Következő: a Maradj talpon mellett ez volt az akkori MTV másik vetélkedője, ami nemcsak szórakoztató volt, de a tudás is szerepet játszott benne. És mivel szerintem van létjogosultsága az ilyen műsornak szilveszterkor, ezért kifejezetten jó ötlet volt egy különkiadás az év utolsó napjára.

Századszor is bejön: ez a műsor az elmúlt évtizedek legjobb kabaréit gyűjtötte össze, éjfél előtt két órával, de ennek szerintem jobb helye lett volna az akkor indult M3-on. Az M1-en pedig lehetett volna új kabarét adni.

Szálka: ez a műsor volt az éjfélt megelőző utolsó műsor, mely szilveszteri különkiadással jelentkezett, igaz, ez tulajdonképpen annyit jelentett, hogy az év néhány paródiájából válogattak, ettől függetlenül egész jó montázsnak mondható. Az éjfél utáni Buli hajnalig nevű zeneválogatás pedig szintén megszokott zárása a szilveszter éjszakának.

Összességében négy csillagra értékelném az M1 10 évvel ezelőtti műsorkínálatát.

TV2

2cs.png

 

 

A TV2 elég szegényes kínálatot mutatott, a szilveszteri Aktív elmaradt, helyette a megszokott Frizbi-Retro BÚÉK-film hármas uralta a szilveszter estét, melyből a Retro BÚÉK a szokásos ismétlésen kívül nem tudott újat mutatni, egy film pedig, még akkor is ha vígjáték, nem illik egy országos kereskedelmi csatorna kínálatába szilveszterkor. Még az is jobb lett volna, ha éjfél után nem sokkal kezdődik a film.

Így összesen 3 csillagot tudok adni.

RTL Klub

3cs.png

 

 

Az RTL már akkor is csak filmeket vetített, semmilyen saját gyártású műsort nem sugároztak, kivéve a Fókuszt, de az utóbbi években már az is megszűnt. A filmkínálat sem volt erős a 2013-as év utolsó estéjén, ezért 1 csillagnál nem tudok többet adni a kínálatra.

Média Klub

M1

5cs.png

 

 

2013 szilveszterén különösen kitett magáért a közmédia akkori zászlóshajója, hiszen volt minden, ami egy felejthetetlen óév búcsúztatóhoz kell. Már a főműsoridőt megelőző két műsor is elég jóra sikerült, hiszen helyet kapott benne Ákos új albumát bemutató koncert és egy jól sikerült Gasztroangyal szilveszteri kiadás.

De a nap fénypontja mindenképpen A Következő! szilveszeri kiadása volt, amelyben népszerű színészek és tv-s arcok játszottak. Többek között Molnár Piroska, Pokorny Lia, Szervét Tibor, Kálloy Molnár Péter, Bodrogi Gyula, Bagi Iván és Nacsa Olivér. Szerintem ez mindenképpen jó ötlet volt és az adás is nagyon jól sikerült.

Az ezt követő Századszor is bejön! jól sikerült kabaré válogatás lett és a Szálka extra is remek választásnak bizonyult. Ekkoriban még tényleg élvezhető műsor volt, nem úgy mint manapság. Érthetetlen miért ragaszkodik még mindig hozzá a csatorna.

Összeségében 5 pontra értékelném az estét, mivel mint írtam korábban, minden volt itt, amit egy néző kívánhat szilveszterkor.

TV2

2cs.png

 

TV2-nek azért volt már korábban és később is jobb szilvesztere, de ők legalább adtak saját gyártású műsort is, nem úgy mint az RTL.

A Frizbi különkiadása hozta a szokott minőséget és jól sikerült a kabarés és zenei összeválogatással jelentkező Retró BUÉK is. Később viszont leeresztett a csatorna és 2 film került műsorra.

Ugyan a Papírkutyák premier volt és alapvetően igen szórakoztató film, de akkor sem pont szilveszterkor kellett volna adniuk, Mucsi ide vagy oda. A Nacho Libre pedig egy abszolút ZS-kategóriás film, és egyáltalán nem poénos, hogy ilyenekre futotta a TV2-nek az év első óráira.

A felemás TV2-vel ellenben a SuperTV2 kitett magáért, hiszen egy majdnem egész estés Kasza! különkiadást tűztek képernyőre. Ez nagyon jól sikerült és jó ötlet volt egy ilyen hosszú kiadást csinálni belőle. A műsor vendégei között volt az összeszokott Cseke Katinka-Havas Henrik-Lakatos Márk trió is.

Összességében, a kábelcsatorna és a főcsatorna ezévi szilveszteri kínálatát 3 csillaggal értékelem, mivel voltak azért saját gyártású műsorok, de a 2 film képes volt ezeket lerontani.

RTL Klub

3cs.png

 

 

Az RTL már ekkoriban is látványosan elengedte a szilveszter estéket, amely manapság sincs másként. Ugyan a Fókusz megérdemelten volt képernyőn, de az utána lévő alkotások értékelhetetlenek szilveszter este. Ugyan a Haláli fegyver, a Buliszervíz 3 és a Borat egyébként igen szórakoztató filmek, de nem szilveszterkor kellene őket leadni! 

Ezzel szemben az RTL II üdítően jó szilveszteri műsort rakott össze. Bár itt csak egy saját gyártású műsor volt, a Heti Hetes - Szilveszter, de ez legalább nagyon jól sikerült. Meglepő, hogy ekkor a csatornán még látható volt az Agymenők, amelyre nagy esély van, hogy idén megismétlődik (miután humorcsatornává alakul az RTL Kettő).

Mivel azonban az RTL klub műsorát kell értékelni, ezért én ezúttal is csak 1 csillagot adok. Hiába volt Fókusz, ez még kevés ahhoz, hogy többet érdemeljenek.

A 2013-as szilveszterről...

 

Cikkünk végén ezúttal is hoztunk néhány érdekességet a 2013-as szilveszterről. Először is essék szó a különböző előzetesekről.

Egy évvel korábban, 2012-ben már csak az ATV készített újsághirdetést, a 2013-as esztendőben viszont már ők sem. Így aztán jobb híján csak a közmédia kínálatáról tudunk szót ejteni, akik ebben az évben a szilveszteri esti Híradóban és a műsorajánlóban hívták fel a figyelmet saját programjaikra. (Az erről szóló rész 33:14-nél kezdődik.)

A különböző újságok viszont ebben az évben sem feledkeztek meg az év utolsó napjáról. A Téma című lap például december 27-én közölt beszélgetést Dévényi Tiborral és Rózsa Györggyel, akik együtt nosztalgiáztak a korábbi szilveszterekről. Az interjút alább olvashatjátok.

s3.pngA tvr-hét a szilveszterre készülődve előbb a Következő című műsort ajánlotta egy rövid cikkben, amiben például megemlítették a "sztárparádé" néhány résztvevőjét is.

s1.pngUgyancsak a tvr-hét közölt rövid interjút Kasza Tibivel, aki először szerepelt saját műsorával, a Kasza! show-val a szilveszteri kínálatban. Az ezzel kapcsolatban készült beszélgetést alább teljes terjedelmében megtaláljátok.

s2.pngAz újságcikkek után pedig essen szó a 2013-as szilveszter nézettségi adatairól is.

Az este nem hozott meglepetést, az RTL klub a fiatalok körében az esti Fókusztól (Fókusz: 287 ezer, Haláli fegyver: 242 ezer, Spárta a köbön: 244 ezer) egészen este 11-ig tarolt, amit a TV2 csak távolabbról tudott figyelni (Frizbi: 214 ezer, Retro BUÉK 188 ezer, Papírkutyák: 143 ezer). 

A versenybe érdemben ezúttal sem szólt bele az M1 (A Következő: 147 ezer, Századszor is bejön: 156 ezer), egészen este 11 óráig, amikor is a Szálka Extra ismétlésével - teljesen váratlanul - tarolni (215 ezer) kezdett a közszolgálati főadó.

A számok egyébként a teljes lakosság tekintetében másképp festenek. Itt az RTL klub az este folyamán végig kikapott (Híradó: 742 ezer, Fókusz, 740 ezer, Haláli fegyver: 464 ezer, Spárta  a köbön: 431 ezer, Buliszervíz 3: 370 ezer). Az este első felében az időseknél a TV2 volt a nyerő (Tények: 1.150 ezer, Frizbi: 783 ezer, Retro BUÉK: 543 ezer, Papírkutyák: 302 ezer), de amint elkezdődött a Retro BUÉK, az M1 lett a legnézettebb csatorna, és ezt az év további részére meg is tartotta (A Következő: 602 ezer, Századszor is bejön: 487 ezer, Szálka Extra: 602 ezer).

A szilvesztert 18-49-ben az RTL klub nyerte 16,2%-os átlaggal, mögötte a második a TV2 13%-kal, míg a harmadik az M1 9,2%-os eredményével. A kisebb csatornák közül a Viasat3 1,4%-os, a Film+ 2,4%-os, míg a Cool 3,4%-os főműsoridős átlagot produkált. Az RTL II-es Heti Hetes és a Super TV2-es Kasza! show nézettségéről nem rendelkezünk információkkal.

Ez volt idei visszatekintő sorozatunk első része. Jövő héten folytatjuk az értékelést, akkor a 2003-as év szilveszteri kínálatát értékeljük majd, addig is, ha kíváncsiak vagytok a tévécsatornák idei szilveszteri kínálatára, kattintsatok ide, ahol folyamatosan jönnek azok a műsorok, amelyek 2023 szilveszterén biztosan lesznek majd a tévében.

A bejegyzés trackback címe:

https://szilveszterimusor.blog.hu/api/trackback/id/tr9918256027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása