régről és napjainkból

Szilveszteri műsorok

Szilveszteri műsorok

Szilveszteri csemegék - Falugyűlés a tévében

2022. december 30. - Bali Wolf

A Rádiókabaré nagy sikerű jelenete 1991-ben a fénykorát élte, és ekkor egy tévés szereplésre is sor került.

A nyolcvanas évek második felében Ihos József, mint író, vitte a jelenet kéziratát a Rádiókabaré szerkesztőségébe. A tervezett szereposztás szerint Tábori Nóra lett volna a tűzrőlpattant Kató néni. Ő azonban a felvételkor kiesett, ezért jobb híján a szerző Ihos ugrott be a szerepbe (és a fejkendőbe), ami ezután örökre rajta maradt.

A klasszikus szereposztás szerint Szilágyi Tibor a tanácselnök (később polgármester), Bajor Imre a tanítónő, Boncz Géza a "Falmelléki bácsi", Usztics Mátyás Orsós Úr, a néha megjelenő kisbíró pedig Katona János volt.

1991 szilveszterén a Hócipő 1 órás kabaréműsort kapott, amelyben a Falugyűlés is szerepelt. Boncz Géza ekkor nagybeteg volt, ezért szerepét itt Markos György vette át. Boncz a következő évben felépült, és még 9 éven át örvendeztette meg a közönséget jobbnál jobb poénjaival.

A rádióhoz képest kis nehézséget jelenthetett, hogy a tanárnőt játszó Bajor Imre bajszos férfi volt, de a jelenetbe egy remek poénnal ezt beleírták: sokan emlékezhetünk az akkori reklámokból a "Mr. és Ms. Hair" hajnövesztőkre, de a többi legyen meglepetés!

1998-ban a Falugyűlés átalakult Lakógyűléssé, ahol a cigányember karakter helyett egy kínai kisebbségi szereplő volt jelen (legtöbbször Gálvölgyi János tolmácsolásában). 2000-ben Boncz Géza halála után ez a sorozat is abbamaradt, de jó pár évvel később Ihos újraindította a Falugyűlést, amely a televízióban is újra képernyőre került, a Dumakabaré jóvoltából.

A bejegyzés trackback címe:

https://szilveszterimusor.blog.hu/api/trackback/id/tr7818014358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2022.12.31. 14:46:55

Aztán a Fidesz ezt is tönkretette, ahogy mindent, ami kultúra.
Rombolni tudnak, építeni semmit. Nekik a focimeccs a kultúra.

Kirúgtak mindenkit, aki vicces volt, aztán Fábry-ra rakták a feladatot, de ő sem birkózott meg azzal, hogy a fidesz szerint a Bagi-Nacsa és Bach Szilvia cigányozása a humor.

RIP rádiókabaré.
süti beállítások módosítása