régről és napjainkból

Szilveszteri műsorok

Szilveszteri műsorok

Szilveszter 2022 - Ezt láttam idén

Kalapács Kordát énekel, Markos visszatér, Csonka mindenhol

2023. november 19. - Bali Wolf

Idén szilveszterkor végre volt pár meglepetés a televíziók programjában, ugyanakkor az elmúlt évek biztos műsorai is rendre megjelentek. Az továbbra is látszik, hogy igazán komolyan a Duna és az ATV veszi az év utolsó estéjét, bár rajtuk kívül is van még néhány csatorna, akik 1-2 új műsort szintén adnak ilyenkor.

A legtöbb műsort a Duna adta, de ezek többnyire csak zenések voltak. A legteljesebb program az ATV-től érkezett, 3 különböző műsor tekintetében: vetélkedő, talkshow, kabaré. De nézzük sorjában!

ezt_lattam_2022_copy.png

Idén egy mutatósnak szánt programtáblával is jelentkeztem az év utolsó napjaiban, melyhez az ötletet a zenei fesztiválok hajdan volt programfüzetei adták. Egy kis baki is becsúszott, Bódi Margó helyett véletlenül Bangó Margitot írtam a Szerencsekerék szereplőihez, utólag is elnézést. (Talán bocsánatos bűn, mivel már Till Atilla is  mondott "Bangó Margót" egy élő műsorban.) A hibát gyorsan javítottam a letölthető táblázatban, de a cikk borítóképén az eredeti maradt - lám, itt is van néha szilveszteri bakiparádé... :)

A programtáblában külön színnel jelöltem a műfajokat, így még szembe tűnőbb, hogy sajnos ezúttal a humor/kabaré jellegű műsorok megfogyatkoztak. Sokan rávágnák, hogy persze, hiszen a "kabaré halott", mert már stand-up van csak "helyette". Én nem hiszem, hogy eltűnne a humor a szilveszteri műsorokból. Az igaz, hogy a köztévé adásában túlnyomórészt zenés produkciók voltak (ahogy a cikk elején már említettem), de az évközi humorosnak szánt műsoraikat elnézve talán jobb is(?), hogy nem próbálkoztak.

Volt már ilyen régen is amúgy, 1990-ben például a nyolcvanas évek nagy kabaréhulláma után már csak egy csomó zenés műsort kaptunk, meg kb. másfél órányi, vegyes fogadtatású szórakoztató műsort. (Azért az utolsó klasszikus Szuperbola is ekkor volt, ez felemelte a színvonalat.)
Ha most összeszámolom az új kabarékat, reklámokkal 2 óra 40 perc jön ki, tehát nem ez a "mélypont", legalábbis időtartamban nem. A többit mindenki döntse el maga :D

 

XII.29 csütörtök 

duna_tv.png

Duna TV

Idén már december 29-én és 30-án is volt a köztévén 1-1 év végi műsor, ez dicséretes. Hogy Fábry talkshow-ja jobb lenne-e az év utolsó napjára időzítve, ezt nem tudnám 100%-ban állítani. Rákészülésnek viszont jó volt.

20:30-21:50 Fábry
A stand-up műfaj egyik legnagyobb hazai sztárja immár 10 éve jelentkezik műsorával a közszolgálati televízió főcsatornáján. Sajnos ebben a 10 évben egyfajta átalakulást is megtapasztalhattunk, de még nagyobb a kontraszt, ha mondjuk egy 2000 körüli Esti Showder epizóddal hasonlítjuk össze a mai Fábry műsorokat. Bár a szokásos rovatok (humor bonbon, Dizájn Center) megmaradtak, de a műsor a korábbi harsány nevettetésből már egy lassú átlagos talkshow-ba ment át az évek alatt. Ez persze nem feltétlenül rossz. Annak idején volt, akit kimondottan zavart, hogy a vendég alig jut szóhoz, hiszen Fábrynak szinte mindenről eszébe jutott egy jó poén vagy sztori. Mondjuk úgy, hogy most már jobban hagyja kibontakozni a vendégeit. Mivel mindenki együtt öregszik a műsorral is, ezért biztosan vannak, akiknek barátságosabb ez a lassabb tempójú előadás.

Tartalom: 
- nyitó monológ: a régi szilveszteri házibulik
- polka: újhartyáni Sváb Parti Zenekar
- dog dancing: Bérczes Christine Elisabeth (előtte beszélgetés)
- táncprodukció: Varidance, előtte beszélgetés az alapító Vári Bertalannal
- bűvész: Kiss V. Balázs, beszélgetés és produkció
- finálé: Casino Twist - Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar

Az előszilveszteri időzítés jól állt a műsornak, örültem Fábry régi szilveszteri sztorijainak. Az aktuálpolitikai félmondatoknak már kevésbé, de szerencsére nem sok ilyet hallhattunk (ellentétben pl. Bagi-Nacsa elmúlt évekbeli szilveszteri műsoraival).
Kiss V. Balázs szereplése üdítő és humoros volt, szívesen látnék tőle egy saját szilveszteri műsort is. A többi rész viszont szerintem teljesen átlagos volt, ami évközben bármikor lemehetne. Persze a "fokozzuk a fokozhatatlant" dumák azért mentek végig :)
Az elköszönés után egy különlegesség még következett, a Que Sera Sera-t énekelték közösen.

60%

Megjegyzés: a Comedy Centralon erre az estére ha jól tudom, egy stand-up műsor premierje volt időzítve (talán Csenki Attila?), még interjú is volt az előadóval az egyik tévéújságban, de helyette csak egy 2019-es ismétlést vetítettek, a Mogács Extra c. stand-upot.

 

XII.30 péntek 

duna_world.png

Duna World

December 30.

19:08-21:00 Szenes Iván Szilveszter 2022
A már jól megszokott koncert, ami mindig szilveszterkor jelentkezik, ezúttal egy nappal előbb került adásba, szilveszterkor csak megismételték, éjfél után 1:50-től (3:34-kor pedig Fábryt).  Ezen kívül csak sport tartalom és ismétlések voltak a csatornán. Érdekes, hogy az egyetlen új műsor sem 31-én került adásba. Annyi előnye mindenképpen volt, hogy legalább 30-ára is jutott újdonság. Másnap talán több műsor elvonta volna a célközönség figyelmét.

Én örülök, hogy Szenes Andrea az édesapja dalainak fenntartása mellett a szilvesztert is szívén viseli, legalábbis nekem ez jön le abból, hogy direkt szilveszteri koncertet szervez. A sztárparádé is impozáns és ráadásul a legszélesebb korosztályból való, a gyermektől a 88 évesig. A slágereket pedig jó néhány korosztály ismeri, így megbízható szórakozást nyújt a műsor. Érdekesség, hogy nemcsak Szenes Iván, hanem lánya, Andrea által írt dalt is hallhattunk.

Fellépett többek között az Apostol együttes, Bo Viktor, Csonka András, Kocsis Tibor, Malek Andrea, Malek Miklós, Nyári Alíz, Nyári Edit, Nyári Károly, Opitz Barbi, Schmuck Andor (no ez meglepő volt, Singh Vikivel énekeltek, kicsit A Nagy Duett-feeling volt); az előbb említett Singh Viki, Soltész Rezső, Szacsvay László, Tabáni István, Zalatnay Sarolta is.

Tartalom:
Kívánunk minden jót és szépet (Sz.A.); Lazítani; Én édes Katinkám; Félteni kell; Kislány a zongoránál; Kicsi, gyere velem rózsát szedni; Egy 80 éves bácsi (Sz.A.); Nem csak a húszéveseké a világ; Homokvár, légvár, kártyavár; Kell néha egy kis csavargás; Mindenkinek van egy álma; Jobb ez így nekem; Mindig voltak győztesek; Piros pezsgő; Okosabban kéne élni; a műsor végén pedig újra Kívánunk minden jót és szépet (Sz.A.)

Az első rész igazából úgy ért véget, mintha a műsor végét látnánk, a közönség is boldog új évet kívánt Magyarországnak. A fenti dalok a műsor első részét képezték, én a másodikat nem láttam. 

A véleményem, hogy ezeket a dalokat igenis jó újra hallani friss előadásban (igaz, akadtak eredeti előadók is), és Schmuck Andor szerepléséről jutott eszembe, hogy anno a Színházi buli műsoroknak is voltak olyan részletei, ahol meglepő fellépőket láthattunk énekelni. (Gondolok pl. Juszt Lászlóra a Lesz maga Juszt is az enyém című dalban 1988-ból). Tehát simán lehetne néhány kreatív helyszínnel és körítéssel nagy show-t csinálni (mint ahogy Kalmár Tibor tette a műsoraiban). Így elnézve azért kicsit olyan, mint amikor a zenecsatornák rögzítenek egy-egy vidéki zenés fellépést, tehát lehetne azért ennél sokkal különlegesebb is.

50%

 

XII.31 szombat

duna_tv.png

Duna TV

8:40 Indul a bakterház
Magyar tévéfilm (1979)
Nagyon érdekes, hogy ilyen korán került képernyőre ez a klasszikus. Többször vetítették már szilveszterkor, főműsoridőben és éjfél után is. A reggelt mindenesetre jól elindította.

100%

9:59 Bagi-Nacsa különleges szilvesztere (1.) (1')
Idén egy 20 éve látott dolgot is kaptunk: a műsorok közt visszatérő keretjátékot, illetve rövid bejátszásokat. A szebb napokat látott Bagi-Nacsa párosnak jól jött ez a frissítés, hiszen egyrészt nem az unalomig látott kaptafát láthattuk tőlük (szerintem legalábbis 11 éve nagyjából ugyanolyanok a műsoraik, csak más címmel), másrészt végre a politikai vonalat is teljesen mellőzték.
Ez persze nem azt jelenti, hogy olyan jók voltak, mint akár 2003-ban a Banánhéj indulásakor, hiszen az azóta eltelt 2 évtized alatt nemigen bővült a repertoár, legalábbis jól eltalált karakterekkel nem nagyon. Hozzátenném, hogy amúgy is mindig Bagi jeleskedett a remek hangutánzásokban, Nacsa jóval kevesebb repertoárból dolgozik, ő inkább a showmankedést nyomja, ami olyan vicces dolgokat is produkál, mint amikor nemrég (2023 nyár) belenéztem egyik műsorukba, ahol Balázs Péterrel beszélgettek, kiderült, hogy csak Nacsa beszélget, Bagi csak ott van. Rögtön eszembe is jutott remek 2003-as Forma 1-paródiájuk, ahol Palik (Nacsa) mindig elnyomta kommentátor-társát.
A mai nap lehetőséget adott nekik, hogy a Duna TV műsorai elé jobbnál jobb paródiákat illesszenek, amikkel felhívják a figyelmet a soron következő produkciókra. Ez volt, ahol sikerült (pl. az esti Korda-paródia, ha elvonatkoztatunk attól, hogy kb. mindig ezt látjuk tőlük, még a nap folyamán is többször volt), volt, ahol kevésbé (a Jó ebédhez szól a nóta előtt egy Emilió-családi jelenetet játszottak el, de sem a hangok, sem a poénok nem voltak jól eltalálva).
Összességében én azért nagyon örülök, hogy ebben a formában láthattuk a paródia-párost, és remélem, a következő szilvesztereken is láthatunk hasonlót.
Ebben az első blokkjukban amúgy csak beköszöntek.
50% (az egész nap átlaga, és a két utolsó blokk húzta fel)

Kihagyott ziccer: az Indul a bakterház előtt Bagi egy remek Koltai Róbert-paródiát nyomhatott volna!

10:00 A világhírű magyar hordó
Ismeretterjesztő film (2017)
A magyar szőlőtermő vidékekről és borokról.

10:55 Bagi-Nacsa különleges szilvesztere (2.) (4')
Az évközi adásokból válogattak. Mármint az adásaik átvezető szövegeiből, hiszen amúgy is régi felvételeket ismételnek, csak a jelenetek között saját új paródiák is vannak. Na ezekből láthattunk egy gyors 3 perces montázst. (Több nem is kellett.) A maszkmesterek jól dolgoztak, illetve néha még Bagi is, Nacsa paródiája pedig egyszer tetszett.
Itt amúgy két ismeretterjesztő film közé kerültek, úgyhogy mást nem is nagyon lehetett volna előadni.

11:00 Univerzum - Bécs királynője - Anna Sacher és a szállodája
Ismeretterjesztő film (2016)

12:00 Híradó

12:35 Ízőrzők
Újévi válogatás 
(2019 - ism.)
Ez a műsor 3 évvel ezelőtt is szilveszter délutánján került terítékre. Már akkor is ismétlés volt. Lehetett volna helyette valami új.

13:25 Bagi-Nacsa különleges szilvesztere (3.) (4')
A nótaműsor előtt Bagiéknak az Emilio házaspár jutott eszébe. Rossz választás szerintem, nem is tetszett.

13:29 Jó ebédhez szól a nóta
Ebbe a műsorba belenézve nem jöttem rá, hogy új epizódot látok-e. Ha igen, akkor nagy hiba volt nem "szilveszteressé" tenni. 2018-ban még a december 30-ai adásban is volt ünnepi díszítés, ha jól emlékszem.

14:05 Egy csók és más semmi
Magyar romantikus film (1940)

Kihagyott ziccer: Ha már Bagi és Nacsa parodizálhat, akkor itt pl. Éles Istvánt láttam volna szívesen, ahogy Kabos Gyula és Latabár Kálmán hangján előad valami vicceset. Ő miért nem kapott még soha egy jó kis saját show-t? Legalább szilveszterkor kellene!

15:20 Meseautó
Magyar vígjáték (1934)

16:57 Bagi-Nacsa különleges szilvesztere (4.) (4')
Azt gondoltam, talán a gasztroműsorról lesz valami paródia, de csak a Reptér c. Korda-slágert énekelték. Ráadásul a szöveg is az eredeti volt. Értelmetlen.

17:01 Főmenü
Széll Tamás és Böröcz Zsófia műsora
Ebben az adásban az év végéhez kapcsolódó ételeket készítettek, azaz volt benne lencse és disznóhús is.
Mint délutáni műsor, megállta a helyét, hiszen a tematikáját az ünnephez igazította. Nekem nem kedvencem ez a műfaj, jobban tetszik az "ismert emberek megvendégelik egymást" típus (lásd pl. Hal a tortán, Vacsoracsata, Vacsorakirály), de sajnos az olyan típusú műsorok gazdáinak még nem jutott eszébe, hogy szilveszteri kiadást csináljanak belőle, pedig most pont megy a Super TV2-n a Hal a tortán újabb évada.
A szimpla főzőműsorokba maximum csak különleges vendég hívásával lehetne némi szilveszteres pluszt csempészni, főleg, ha a vendég is esetleg produkál valami vicceset. Itt Feke Pál volt a vendég, ő is evett és beszélgetett is a séfekkel.
A két séf közötti dinamika nekem úgy jött le, hogy Széll a sokat tapasztalt "oktató", aki a szakma rejtelmeibe vezeti be "Zsófikát" (ő hívja így:)), pedig utóbbi is teljes joggal van jelen, hiszen pl. A Konyhafőnök c. RTL Klub műsor nyertese is volt 2018-ban. Zsófi visszafogottabb, Tamás pedig kicsit túl flegmának tűnt nekem, de nem szoktam máskor nézni a műsort, lehet, hogy ez egyfajta koncepció. Viszont utóbbi sokszor utalt a szilveszterre, ez szimpatikus volt, a műsor vége ráadásul különkiadás jellegű lett, hiszen a stáb is odament az asztalhoz vacsorázni, közben még a díszletbe is kizoomoltak.
Persze, ami a legfontosabb egy ilyen műsorban: az ételek, amik lélegzetelállítók voltak, főleg a második felében készültek tetszettek nagyon! Feke Pál reakcióit is elnézve 100%-osak lehettek.

70%

18.00 Híradó

18.47 Szerencseperc (1')
Gyors összegzést hallhattunk a 2022-es szerencsejáték statisztikákról, valamint A játék összeköt! játszótérépítési  programról.

18.48 Bagi-Nacsa különleges szilvesztere (5.) (6')
Az Önök kérték előtt a műsor paródiáját láthattuk. Ez végre egy jó ötlet volt, és akkor ennek a pár percnek örültem is, voltak benne humoros pillanatok, főleg a nézői levelek felolvasása tetszett.
Negatívum, hogy pont egy olyan karaktert választottak a műsor vendégeként (Zalatnay Sarolta-paródia), akit szerintem nem sikerült hangban levenni. Amúgy sem szerencsés, amikor férfiak nőket parodizálnak. Ja, és Bényi Ildikó műsorvezetővel együtt mindkét szereplőt Nacsa játszotta. Akkor már egy Bagi-karakter is lehetett volna a vendég. Nacsa-Nacsa szilvesztere? :)

18.54 Önök kérték (54')
Fantasztikus főcím, pörögnek a szerpentinek, repülnek a konfettik. A műsor díszlete is tele van harsány kellékekkel, sőt, a legvégén még a díszítést is mutatják. 
Csakhogy a belbecs félremegy, legalábbis nálam. Zenés összeállítást látunk, amely akár az éjfél utáni Házibuli reggelig műsor részlete is lehetne. Annyi a különbség, hogy néha Bényi Ildikó konferál egyet, ráadásul nem is számonként, csak blokkonként! 
Ha már mindenképpen Önök kértékkel akarták ezt az üres órát feltölteni (a mediaklikk.hu-n szereplő műsorújságban sokáig nem is volt ide írva műsor, először reménykedtem is, hogy a SzerencseSzilveszter megvalósul, de nem, ismét újévre, vasárnapra tették szombat helyett), akkor inkább valamiféle igazi statisztika alapján lehetett volna egy kabaré Top 10-et csinálni, hogy mik voltak az elmúlt években, évtizedekben a legtöbbször kért, vagy a legtöbbször lejátszott produkciók.
Gyanítható persze, hogy Bodrogi óvszere, Máthé Erzsi Tombor Bözséje és Gálvölgyi szemüvege is megjelent volna, de nem mindig baj a kiszámíthatóság. Német nyelvű csatornákon évtizedek óta minden szilveszteren levetítik a Már megint ugyanaz a vacsora c. bohózatot, nálunk ilyenkor 2016 óta Bud Spencer és Terence Hill az RTL-en Különben és És megint dühbe jönnek, talán az Indul a bakterház visszatérése lehetne még hagyomány. Vagy a legkedveltebb kabaréjeleneteké. Ha már újakat nem csinálnak...
A tartalmat inkább nem sorolom fel, de mindenféle műfajt láthattunk, még a "fiataloknak" is szólt egy blokk, bár itt nem tudtam beazonosítani, kikre gondolnak, mert a "fiatal korosztály kedvenc előadóiként" felkonferált énekesek név szerint Vastag Csaba, Freddie és Király Viktor voltak. (Valamint az Operettszínház fiatalabb generációja.) Külön poén volt, hogy Ildikó jóindulatúan azt mondta, ők azok az előadók, akik "dalaikkal már most beírták magukat a magyar könnyűzene nagykönyvébe". Majd következett Vastag Csaba és... a Csavard fel a szőnyeget c. Hungária sláger :D De még Freddie és Király Viktor sem saját dalt adott elő, hanem LGT slágert.

(Ötlet a producereknek:) No de! Akkor már tervezhetnének egy új műsort a fiatal (tizen-, huszonéves) korosztály tényleges kedvenceivel, akik akár ugyanezeket a mai napon leadott slágereket is előadhatnák. Biztos vagyok benne, hogy sok tini először hallaná a nagy részét. Már ha belenéznek a lineáris tévé műsorába. De legalább egy jó kis korosztály-összekötő dolog lenne. 

Szóval, ismétlés-hegyek helyett nekem jobban tetszik, ha ezeket a remek zenéket új előadásban hallhatjuk. Igaz, az ez után következő órákban pont ez történt, viszont ezt az 1 órát hasznosabban is kihasználhatták volna a szerkesztők. Főleg, hogy a kabaré fájóan hiányzik a palettáról!

10%

Kihagyott ziccer: hol marad Bagi és Nacsa a Dankó Rádió paródiájával? 

19.52 Dankó 10 (87')
Idén lett 10 éves a Dankó Rádió, ez alkalomból pedig nagyszabású koncertet adtak, melynek hanganyaga a rádióban, képi anyaga pedig a televízió szilveszteri műsorában ment le. Üdítő volt, hogy végre újdonság is van, nem csak a szokásos Fábry/Bagi-Nacsa/Színházi zene triót kapjuk.
Egy nagyszabású profi gálát láthattunk, bár nekem kicsit korán volt, annak idején ugyanis az ilyen zenéket inkább rögtön éjfél utánra rakták, addig viszont az idősebb korosztály nemigen marad fent, úgyhogy talán jobb is ez így. Esetleg egy blokkot tehettek volna 0:10-re is. Főleg, hogy ilyen hosszúra nyúlt a műsor.
Igazi sztárparádé vonult fel, csupa ismert név. Külön öröm, hogy olyan előadókat is láttam, akik már a 30 évvel ezelőtti szilveszteri nótaműsorokban is énekeltek.

Házigazda: Budai Beatrix és Gaál Zoltán (ők a rádióban is műsorvezetők)

Tartalom:
- Lakatos Miklós és zenekara: Villámcsárdás
- Tarnai Kiss László: Muzsikánál nincs jobb barát
- Farkas Rozika: Kertes ház, benne egy nyíló rózsa
- Budai Beatrix: Halkan pengesd ezt a csárdást!
- Bokor János: Hat nap után szól a nóta
- beszédek: vezérigazgató, csatornaigazgató. Na ezt a 6 percet megspórolhatták volna.
- Lukács Anita és Vadász Zsolt: Marica grófnő egyveleg
- Hűvösvölgyi Ildikó: Jaj, de jó a habos sütemény!
- Pál István "Szalonna" és zenekara: Dallamok a tiszaújlaki Murzsa Gyulától
- Tordai Zoltán, ifj. Sárközy Lajos, Lakatos Miklós prímások: Bubamara
- Nádas György: Jó lenne százhúsz évig élni
- Rost Andrea: Én is hittem egyszer; Csitt csak, rózsám
- Juhász Katalin, Vasváry Annamária, Bolya Mátyás, Csonka Balázs, Eredics Gábor, Kiss Feri, Lieber Endre, Pénzes Géza, Szánthó Zoltán: Délszláv dallamok
- Vágó Bernadett és Miller Zoltán: Ahogy én szeretlek; Volt-e már szívedben fájdalom?; Paprika, só
- Laki Péter, Dancs Annamari: A Csárdáskirálynő (részletek)
- Szulák Andrea: Azért vannak a jó barátok
- Straub Dezső: Látta-e már Budapestet éjjel?; Asszonykám, adj egy kis kimenőt!; Legyen a Horváth kertben, Budán!; Éjjel az omnibusz tetején; Budapest, te csodás
- Finálé (csoportonként jöttek be, a végén mindenki): Cintányéros cudar világ; Az a szép; Mi mozog a zöldleveles bokorban; Vörösbort ittam az este; Száz forintnak ötven a fele; elköszönés, majd Szeressük egymást, gyerekek!

70%

21:28 Kenó

21:30 Bagi-Nacsa különleges szilvesztere (6.) (5')
És itt a napi keretjáték utolsó felvonása, természetesen Korda-paródiával, ami itt legalább releváns, hiszen a Csináljuk a fesztivált! következik. Itt a "kulisszák mögé" tekintettek be, ahol Gyuri bácsi elküldi Klárikát a büfébe gyémántgyűrűért (ez a poén nagyon tetszett :D). A Reptér itt is felhangzik. Plusz Szikora, Charlie, Frenreisz, Fenyő.
A végén Nacsa elköszön és boldog új évet kíván, Bagi csak bólogat. Nemcsak emiatt van hiányérzetem: a műsor még sokáig tart, ők máris elköszönnek? Éjfél után még bekonferálhatták volna a házibulit is. Esetleg éjfél előtt valami szép köszöntés? Bár a következő műsor fináléja tökéletes volt az év utolsó perceire, bővebben lejjebb.

21:35 Csináljuk a fesztivált! (85' + 57') (II. rész kezdése: 23:02/33)
Az aktuális évad december elején indult, ráadásul szombatonként ment, így éppen szentestére és szilveszterre is jutott egy-egy különleges epizód. Ezt nagyon jól kitalálták, és örülök, hogy meglépték, ugyanis mindkettő hozta a maga ünnepére való kötelező hangulatot.
A szilveszteri részre lebetegedett a férfi műsorvezető Fodor Imre, így helyette beugrott Rátonyi Kriszta, akinek én nagyon örültem. Így még különlegesebb lett a műsor, ugyanis Rókusfalvy Lilivel mintha egy csajos buli keretében szerveztek volna nagy házibulit, melynek a két gyönyörű, vidám csaj remek házigazdája volt.

21_35_csinaljuk_a_fesztivalt_mkv_snapshot_01_24_21_2023_10_19_11_03_20.jpg
Itt is kapott a főcím egy kis szilveszteri beütést, majd Serbán Attila a táncokossal befutott a stúdióba a Most kezdődik a tánc hegedű-taktusaira. A nótát természetesen el is énekelte.
Vastag Csaba itt is Hungária dalt adott elő, erről eszembe jut az anekdota, amikor az egyik fellépését a Csókkirály c. slágerrel zárta. Majd jött a saját magát bekonferáló Fenyő Miklós: "És most fogadják szeretettel az előbb hallott dalt eredetiben." (Lehet, hogy nem pontos az idézet, talán KAP stand-up előadásában hallottam.) Csaba elmondta, hogy a szilveszter az autópályán szokta érni legtöbbször, itt nyilván az éjfélre gondolt. :) Csala Zsuzsa mesélte a 2010 szilveszteri Hogy volt?-ban, hogy egy régi szilveszteren éjfélkor megállt az autójával Budapesten és a Himnusz alatt a kocsi mellett állt. Látta, hogy nem messze valaki ugyanígy állt. A másik alak odaszólt: - Csala, te vagy? - Igen, te ki vagy? - Én meg a Gobbi Hilda! :))
Feke Pál viccesen elkezdett féltékenykedni, amikor a csajok túl sokáig dícsérték Vastag Csabát.
Korda György elmondja, mennyire irigyli Csaba haját, de Frenreisz Károly helyre teszi a dolgokat, miszerint a Gyurival megbeszélték, hogy ma este hajról nem fognak beszélni.
Bangó Margit fellépése után Gyuri bácsi nem tudta megállni, hogy egy duett erejéig ne álljanak együtt egy színpadon. Egy refrén csak, de zenetörténeti pillanat! Meg is ölelték egymást.
Ment ám az adok-kapok is: Miután kiderült, hogy az első Korda-gázsi 1958 szilveszterkor 40 forint volt, Feke Pál nevet, hogy neki 1000, de közben eltelt 50 év. Frenreisz helyre teszi a dolgokat, miszerint a 40 akkor többet ért. Kriszta teszi fel a poénra a habot: az a baj, hogy még most is kevesebb a gázsid! :)) Feke: Ez egy vidám műsor, igen! :)
Pali később beáll Sári Évi mellé táncolni, miközben húzzák kivilágos virradatig.

Tartalom:
- Serbán Attila: Most kezdődik a tánc
- Vastag Csaba: Micsoda buli
- Balássy Betti és Varga Feri: Szóljon hangosan az ének
- Szandi és Kirchknopf Gergő: Gyere, te nímand
- Arany Timi: Én mellettem elaludni nem lehet
- Veréb Tamás: Szerelemvonat
- Bangó Margit és a Swing à la Django: Aranyeső
- Bebe: Eladó, kiadó most a szívem
- Sári Évi és Kocsis Dénes: Húzzad csak kivilágos virradatig
- Kovácsovics Fruzsina: Tölcsért csinálok a kezemből
- Csocsesz: Halljátok, cigányok
- Kalapács József: Reptér -> Nofene! Ez aztán a meglepetés! :D Ha valaki a nyolcvanas évek végén, valamikor a Totális Metál és az Éjszakai Bevetés album közt azt állította volna, hogy Kalapács a szilveszteri műsorban Kordát fog énekelni, azt minimum körbe röhögték volna, de 2022-ben az is megtörténhet, hogy egy 40 éves dal (remixelve) újra sláger lesz, az eredeti előadó előadásában, aki 80-on felül még mindig turnézik, a tizenévesek legnagyobb örömére. :) Egy refrénre még ő maga, Gyuri bácsi is beugrott. Ez a dal tökéletes fináléja volt az estének.

Utólag visszanézve a műsort, és főleg ha a zenéket áttekerve csak a "prózai" részeket tekintem, akkor azért látszik, hogy ez az egész show egymás körbe dicséréséről szól (ez különösen érdekes, amikor a dal készítője is jelen van, mint most Frenreisz, a Tölcsért... dalszerzője), de akkor este az ünnep "bulis hevében" nézve és főleg egyben látva ez talán nem (volt) annyira szembe tűnő. Különben is, mi mást mondhatna a zsűri? Nem az előadók versenyeznek, ők tulajdonképpen vendégek. A dalok meg egytől egyig nagy slágerek, így egyfolytában röpködnek a maximum pontszámok (néha 10 helyett 9 is akad, ritkán 8). Szerintem itt nem is a verseny jelleg a lényeg, főleg ezen az estén. A buli pedig maximálisan jó volt.

100%

Éjfél előtt csak sima digitális óra 12 másodpercig. Újra elmondom: a régi idők hagyományos utolsó percei voltak az igaziak:
A grandiózus záróképsorok, Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya (!!!), majd a sok harsányság után a megnyugvás,  és csendben, nyugodtan várjuk az éjfélt az utolsó fél percben, ahol már a harang jelzi az évforduló közeledtét. És pontban 0 órakor elindul a Himnusz. Na ez volt az igazi. Ezt a pár másodperces digitális óra még csak megközelíteni sem tudja hangulatban, igazán élettelen dolog lett. Még egy hangos visszaszámlálás is jobb lenne, de persze nem úgy, ahogy anno a Heti Hetesben, vagy előtte az RTL céges bulis-szilveszterén próbálták, ahol kb. 15-20 másodperc alatt jutottak el 10-től 0-ig :)

24:00 Himnusz

0:02 Újévi köszöntő

0:07-5:55 Házibuli reggelig
Régi zenés bejátszások, ismétlő válogatás.

 

rtl_color_06_large.png

RTL

Az RTL már hetedik éve sugározta ugyanazt a két kedvelt Spencer-Hill filmet, amivel semmi baj sincs, hiszen ezeknek a remek vígjátékoknak mindenképpen helye van a szilveszter estében, a baj csak az, hogy nem a filmes adójukra teszik (amúgy az RTL Hármon is Spencer-Hill ment), hanem a főcsatornára, ahol elveszi az értékes helyet, amit akármilyen szórakoztató műsorra fordíthattak volna. Így marad az egyetlen "utolsó mohikán", a szilveszteri Híradó extra.
Érdekesség, hogy idén már annyi reklámot sugárzott a csatorna, hogy a két film már kitöltötte az 5 órát. Néhány éve ez még csak 4 órát tett ki...

17:55/42 Időjárás (3')
Pataki Zita elhozta Titi kutyáját is, majd jelenlétének apropóján elmondta, hogy a kis kedvenceket óvjuk a tűzijáték zajától, ha tehetjük, vigyük be az otthonokba őket. Ez a blokk így különleges lett.

18:00 Híradó

18:32/28 Szilveszteri RTL Híradó Extra (19')
Az idei extra Híradó blokk ismét a Hírcsárda szerkesztőségének álhíreivel jelentkezett, a két szilveszteri hírolvasó: Rainer-Micsinyei Nóra és Lengyel Tamás voltak.
Vicces volt a műsor, és szerencsére kellően abszurd is ahhoz, hogy ne lehessen komolyan venni egyik politikai oldalon sem. (Remélhetőleg nem is vette senki komolyan.)
Még egy bakit is észrevettem: "Magyar Orovosi Kamarát" írtak az egyik feliratban.
Az utolsó pár perc mondjuk annyira már nem tetszett, amikor "kapcsolták 2023-at". De azért:
Ezt a fajta Híradó-paródiát szerintem minden szilveszterkor csinálhatnák a készítők!
90%

18.52/01 Időjárás (2')
Ezúttal nem láttuk Pataki Zita kutyáját.

19.01/25 Különben dühbe jövünk
Olasz film (1974)

21:20 ...és megint dühbe jövünk
Olasz film (1978)

24:00 Himnusz
Előadta a nagyrészt pedagógusokból álló Kecskeméti Énekes Kör. A 30 fős énekkarhoz a Miraculum gyerekkórus is csatlakozott.,
A felvétel a kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola dísztermében készült.

0:10 Haverok harca
Amerikai vígjáték (2018)

 

images.pngRTL KETTŐ

19:00 NőComment - Szilveszter I.
A tavalyihoz képest sokkal kevesebb tartalommal jelentkezik a talkshow szilveszteri különkiadása, hiszen most közbeékelődött egy kelletlen Való Világ-epizód... (A műsort amúgy két nap alatt forgatták le, egész pontosan november 30-december 1. napokon.)
Műsorvezető: Liptai Claudia
Vendégek és blokkok (reklámok elválasztásával):
- Beszélgetés: Wolf Kati, Pirner Alma, Király Linda, Biga, Tornóczky Anita, Hadas Kriszta. Anita tangót tanít, Biga énekel, Tóth Vera-Biga kvízjáték, Wolf Kati énekel.
- Biga énekel. Beszélgetés: Farkasházi Réka, Pirner Alma, Tóth Vera, a Fekete Vonat együttes. Utóbbiakkal sokat beszél Claudia az alakulásukról, a zenéjükről, és az elkövetkezendő 2023.01.07-ei nagy visszatérő koncertről is. Sajnos utólag (most éppen 2023 októberben írom ezeket a sorokat) a koncertre egy dícstelen pénzügyi balhé nyomott fekete foltot, amin a bulvármédia 2023 első felében elég sokat csámcsogott. De persze ezt akkor még nem sejthettük. Fekete Vonaték énekelnek. Utána újrarendeződik a vendégsereg a fotelekben (nem mindenkit ismerek és nem lettek bemutatva), majd hazugság-játékot játszanak. Ki az egyetlen, aki igazat mond a latin tetoválásáról? Vicces játék, sok pikáns poénnal. Utána ismét a színpadon a Fekete Vonat.
- Zenél a Midlife Crisis zenekar, a doboknál Radnai Péterrel. Beszélgetés, a téma: a televíziózás anno és most.  Claudia elmondja, hogy iszonyatosan nagy szükség van szilveszteri műsorokra. Ezzel azonnal a szívembe lopta magát! :) Vicces volt, amikor Hadas Kriszta és Radnai Péter az 1999-ben számukra újnak számító vágáseffektekről beszélt, akkor sorban be is mutatta ezeket a műsor. Farkasházi Réka, Dobó Kata, Harsányi Levente, Radnai Péter, Hadas Kriszta, és egy hölgy, akit én nem ismerek, elnézést. Zenél a Midlife Crisis. Parti Nóra-Dobó Kata kvízjáték. Zenél a Midlife Crisis. 
- Zenél a Midlife Crisis. Beszélgetés: évértékelő.(Csapat változott, nem mindenkit ismerek) Zenél a Midlife Crisis. Hip-hop tánc: Bolla Manó Mariann és csapata, az El Jamon. Zenél a Midlife Crisis. 

Ahogyan megszokhattuk, kellemes, vidám beszélgetések, zenés betétekkel és némi játékkal tarkítva. Liptai grimaszaira és Harsányi beszólásaira poénforrásként mindig lehet számítani.

nocomment_1_2022-12-31_mkv_snapshot_00_03_17_2023_10_20_08_53_22.jpg
Háttértévézéshez éppúgy tökéletes, mint főműsorként. Bár nekem jobban tetszene, ha kicsit arrébb tolnák a műsort, és jobban belenyúlhatna éjfél utánra is, akkor ugyanis már nincs mit nézni, illetve ennek a műsornak csak az utolsó 1-2 blokkja szokott maradni. De sokkal jobb lenne, ha kitolnák mondjuk 2:30 óráig. Bár az is igaz, hogy idén már sokkal később fejezték be, mint eddig. Ez is dícséretes.

100%

21:00 ValóVilág 11 powered by Big Brother
Műsorvezető: Puskás-Dallos Peti
Élő műsor szilveszter este, juhéj! Kár, hogy pont egy valóságshowból. Összefoglaló, párbaj, kiválasztás. Nem nekem való. Számomra dögunalom, még átpörgetve is, de maga a műfajt is utálom már, 20 évesen még érdekelt.
Puskás megkérdezi este fél 10-kor a lakókat: "Készültök már a szilveszterre? Várjátok már nagyon. Nincs már messze." Már másodszor hallom ezt a mai műsorokból, de hát ez egy nagy félreértés. A szilveszter az az egész december 31-ét jelenti! Amiről ti beszéltek, az az éjfél.
Na mindegy, azért egy 10%-ot adok, mégiscsak egy élő műsor volt, még ha számomra érdektelen is.

10%

23:00 NőComment - Szilveszter II.
Vendégek és blokkok (reklámok elválasztásával):
- Énekel Janza Kata, zenél a Midlife Crisis (ők végig maradnak, nem írom ki tovább). Beszélgetés, Claudia bemutatja a vendégeket, de nem mindenkinek értettem a nevét, ezért most nem írom le. Téma: szépség, smink. Énekel Csepregi Éva, zenél a Midlife Crisis. Újabb hazugság-játék egy másik csapattal, benne Szulák Andrea, Csonka András, Gryllus Dorka, Járai Máté, Király Linda, Farkasházi Réka. 
- Énekel Gryllus Dorka (szólj rám, ha hangosan énekelek), egy ponton beleénekelve a Ding Dong refrénjét, erre Csonka András hódolata jeléül letérdel Dorka előtt :) Tök jó a buli!
Beszélgetés: Csonka András, Debreczeni Zita és Gianni Annoni, Járai Kíra és Máté, Gryllus Dorka. Téma: humor.
András azért csak csak elénekli a teljes Ding Dongot, legalábbis az elsőt, hiszen a 2. is kijött ebben az évben! Meg is beszélik, hogy azt majd jövőre énekli el a műsorban.
Házaspárbaj játék: mit tud a másik párról az Annoni és a Járai házaspár?
Éjfél előtt a kilencvenes évekbe visz vissza a Midlife Crisis, egy 1985-ös, majd egy 1978-as slágerrel :D (Nyár van; Táncolj még!), de egy refrén még belefér a tényleges '90-es évekből: az Up: nap c. slágerből.
- A reklám után már el is múlt éjfél, közös tánccal és pezsgőzéssel nyitnak. Énekel Nótár Mary. Beszélgetés: többek között Csepregi Éva, Nótár Mary, Szulák Andrea és Harsányi Levente is csatlakozott. Claudia és Levente eljátszanak egy vicces buliban ismerkedős jelenetet. Andrea vicces funky táncot lejtett. Énekelt Nótár Mary. Beszélgetés: többek között Gazsi Gizi (jósnő), Balázsovits Edit, Dobó Kata; téma a jóslás, kártyajóslást is csinálnak.
- Énekel Szulák Andrea. Hazugság-játék: visszaült Hadas Kriszta és Harsányi Levente. Utóbbi egyszer mintha Andy Vajnát utánozta volna, Dobó Kata monológja közben, ha ez így volt, akkor ez szerintem nem vicces, inkább ízléstelen, de ott poénra vették. Énekel Járai Máté. Most veszem észre, hogy már nem a Midlife Crisis zenél, hanem újra Garami Gáborék. Két nap alatt vették fel a műsort, úgyhogy azt gondolom, egyik nap az egyik, másnap a másik zenekar játszott. Beszélgetés: visszaült többek között Király Linda, Farkasházy Réka. Téma a divat. Divatbemutató, az egyik modell lány Claudia nagylánya. Énekel Cleo Mitilineou.
- Énekel Balázsovits Edit. Beszélgetés, közben időkapszula készítése. Beszélgetés, megérkezett Markó Róbert. Salsa tánc Claudia és Róbert közt. Utána Róbert tanítja a hölgyeket. Elköszönés.

 

116ad7a08241bda2a0a72dd887ac091a.pngATV

Az ATV kitett magáért, egyrészt újra csatasorba állította mindkét szórakoztató műsorát, másrészről viszont egy újdonságot is kaptunk: a 2021-ben debütált A Géniusz című kvízjáték egy igazi szilveszteri különkiadást kapott, ahol az ATV-n látható arcok versengtek egymással, sok humoros pillanatot okozva ezzel. 

18:30 ATV Híradó
Hírolvasó: Gajdos Tamás
Az ATV is összeállított egy remek blokkot az év legviccesebb pillanataiból. Bakik, humoros jelenetek, emberi pillanatok (pl. amikor Szöllősi Györgyi fülbevalója leesett, és a komoly interjú nevetésbe torkollott), táncos másodpercek (Tvrtko fejmozgását oda-vissza játszva tették táncolóssá).

19:00/08 A Géniusz - Szilveszter
Ezen az estén tehát két 3 fős csapat játszott majd, az egyikben a csatorna műsorvezetői, a másikban pedig a #Bochkor adásokban látott 3 vendégsztár mérte össze tudását.
Utóbbiak: Pásztor Anna, Szécsi Zoltán és Lovász László, míg az ATV-s csapatban Sváby Andrást, Krug Emíliát és Szöllősi Györgyit láthattuk (meg persze Sváby kutyáját, Karcsikát).
Műsorvezető: Gundel Takács Gábor

geniusz.jpg
A játék szabályain némileg változtattak erre a különkiadásra. Különleges témakör volt "A gyerekek kérdezik". A győztes csapat 1 millió forintot nyert, amelyet az AllerGéniusz Alapítványt támogatták. Lovász Laci az öltözékével kilógott a sorból, mindenki más csinosban érkezett, de legalább megbízhatóan szórta a poénokat. Amúgy a 
díszletben én még szívesen láttam volna valami "szilvesztereset", de legalább a külcsín helyett a belbecs megvolt! Volt egy kis poénos adok-kapok is, pl. a gombnyomásokkal kapcsolatban Gundi oltotta Szécsit: "Az a baj a Szecskával, hogy mindig is rosszak voltak a reflexei". Persze ezt senki nem vette komolyan. :) Pásztor Anna részletet énekelt a Büdös macska című Phoebe Buffay dalból, a Jóbarátokból. 
Jó hangulatú játék volt, a "lightos" kérdésekkel nem terhelték túl az agyakat, az idősávjában abszolút a legjobb választás volt.
90%

20:25 #Bochkor - Szilveszter
Ősszel nem tért vissza az ATV egyik legrégebben képernyőn lévő szórakoztató műsora, úgyhogy a rajongók már "kiéhezve" várhatták az új évad premierjét, amit az év utolsó napján meg is kaphattak.
Műsorvezető: Bochkor Gábor
Vendégek: Risztov Éva, Jakupcsek Gabriella, Kabát Peti, Csonka András
Az adás témái az alkalomhoz illően könnyedebbek voltak, illetve természetesen azzal is foglalkoztak, kivel mi történt az elmúlt időszakban. Vicces volt, ahogy felelevenítették, amikor egy esküvőn a sztárfellépő Csonka András összefutott a vendégként jelen lévő Sváby Andrással és Bochkorral. Utóbbi még fel is hívta a figyelmet, hogy nézzék, ahogy félretapsol a kezével, amiből látszik, hogy már nem volt szomjas. Igazi ember pillanat volt, hiszen a magánembert láttuk, aki épp olyan esendő, mint mi. Risztov Évi persze szívatta Bochkort a beszólásaival, de ezt el is várjuk, nagy poénforrás.
Az mellett pedig nem akarok szó nélkül elmenni, hogy a 2022-es szilveszter sztárja Csonka András, akit talán 6 műsorban is láttam közreműködni, igaz, ezek között volt ismétlő válogatás is, de az új szereplései így hirtelen: Szenes Iván Szilveszter, #Bochkor, NőComment!, és, ha jól emlékszem, akkor a Zenebutik Szilveszterben is fellépett (ezeket a sorokat 2023 novemberében írom, így sajnos erre már nemigen emlékszem). Gratula Csonka Picinek! Járt is a direkt vastaps ebben a műsorban, ez is mindig egy vicces, kedves pillanat.
Az egész műsor óriási hangulatban telt, abszolút 100%. Az este egyik (ha nem a) legjobbja volt.
100%

21:40 AradiVarga Show Szilveszter
Igazi sztárparádét hozott Aradi Tibor és Varga Ferenc József. Műsoruk már-már olyan volt, mint egy hagyományos szilveszteri kabaré, csak itt őket többször láttuk, mint a többi fellépőt. 
Itt jegyezném meg, hogy a Szeszélyes évszakok / Ez+Az típusú műsorok nekem nagyon hiányoznak a palettáról, miszerint a műsorvezető bekonferál 1-1 vicces műsorszámot, többféle műfajból is, így nagyon sokszínű is lehet a végére a felhozatal. Igaz, ezekben a műsorokban többnyire felvételről lejátszott számok mentek, jelen részben taglalt show-ban pedig főként színpadi produkciók, de én simán el tudnám képzelni, hogy Aradi és/vagy Varga egy Szeszélyes-stílusú "stúdiós kabarét" vezessen le. (Ez újabb Ötlet a producereknek.)
- Steinkohl Erika, Varga, Vida Péter, Aradi: Békítő show. Az atlétás Vida nagyon túltolta a keménysuttyó szerepet, szerintem túl is csordult benne, de nem volt rossz azért.
- Varga, Steinkohl: Munkamániások: Pszichológus (gyors betét, többször volt már hasonló, jó ötlet)
- Laár András: Besenyő Pista bácsi. Pár perces monológ, tök jó volt. Öltözékben nem vitte túlzásba Laár: a pólójáról megtudhattuk, hogy Besenyő Pista igazából Nirvana rajongó. :)
- UFO-invázió dokumentum story (Aradi-Varga)
- MyCream együttes fellépése: az 1990-es évek második felének egyik paródiazenekara voltak ők, a Maksa Híradóból (is) ismert humoristák. Most egy olyan felállás lépett színpadra, ami ebben a formában sosem létezett, hiszen Aradi Tibor anno 3 album után váltotta Orbán Sándort. Most mindketten itt voltak, valamint Wéber Tamás is, viszont hiányzott az eredetiben végig ott levő Walla Ervin. A Szomorú szamuráj paródiáját adták elő, a Homorú szamurályt. (Direkt így LY-nal, hiszen a borítón is így szerepelt.) Ennek a számnak anno amúgy klipje is volt, 1996-ban a Császár-morzsák c. Császár Előd műsorban le is adták.
Full playback előadás volt. Mivel ennél a számnál Aradi még nem volt tag, ezért az ő hangját nem hallottuk, de vígan eltátogott a többiekére. Amúgy sem mindenki azt tátogta, amit eredetileg énekelt. Kicsit Aradin látni véltem, hogy ciki ez így neki, de lehet, hogy csak poénból játszott rá.
Mindenesetre ez a több, mint 20 év utáni "egyesülés" több figyelmet érdemelt volna, legalább egy kis beszélgetést az előadás mellé.
- Tanárok: amikor más szakmák dolgozóiból oldják meg a tanárhiányt (csak Varga)
- hosszú felvezetés után fellépett Ihos József, a Megy a juhász a szamáron c. Petőfi versre írt régi számával.
- Virtuális asszisztens: címszerepben Oroszlán Szonja, mellette Aradi
- Banki hitelfelvétel (Aradi-Varga)
- Maksa Zoltán: rajongói levelekre válaszol, persze megírtak ezek is, van, amit már én is hallottam pl. a Kostöfi Rádió c. Rádiókabaréban, amit Ihossal vezettek anno. 
- Fórum paródia (Aradi-Varga)
- Pozitív energiák (Steinkohl-Varga)
- Zajolimpia: Aradi és Varga a kommentátorok, valamint bejátszásokban szerepel még Vida Péter indulóként (ő kicsit nekem megint sok volt), Róna Egon riporterként és hírolvasóként, L. Dézsi Zoltán hírolvasóként, Somos András riporterként
- Markos György! A felvezetés (Varga) közben érkezik meg, szabadkozva a késésért, majd "vitatkoznak" (nagyon jó szerintem köztük a kémia, jó párost alkotnak).
21_40_aradi_varga_szilveszter_2022_12_31_mkv_snapshot_01_27_10_2023_11_16_12_58_19_1.jpg
- Segélyközpont: Markos-Varga, mindketten több hangon, Markos előveszi pl. a sipító hangját is, amit már a Markos-Nádas jelenetekben is hallhattunk anno (Nádas is nagyon jó volt ebben!)
- Para Para: Markos-Varga, rövid orvosos jelenet.
- Hogy készül a kabaré? (Markos-Varga szintén). Varga utánozza először Farkasházyt, majd Fábryt. Utóbbit olyan szintre viszi, hogy miután a rendező Márkus József kivezeti, még a színfalak mögött is folytatja a lotyogást, Markos nagy derültségére :D
- Mácsonya: Markos mesemondó magánszáma.
Itt megjegyezném, hogy hála Istennek, Markos György példátlan 24 percet szerepelt a műsorban! Nagyon helyes!!
- Oktatók: Aradi-Varga, politikusokat és egyéb közszereplőket parodizálva, mintha beállnának tanárnak.
- Finálé: Sógorok Duó, azaz Aradi és Varga.

Igaz, hogy nem mindegyik műsorszámra adnék 100%-ot, de mivel ez a műsor volt a legszilveszteribb kabaré ezen ezen az estén, ezért mindenképpen megérdemli a maximális pontszámot.
100%

24:00 Himnusz

0:05 Szívünkből muzsikálunk
Sas József nótaműsora, már sokszorra ismételt darab

  

m5.png

  M5

19:00 B.Ú.É.K. 2023! Óévbúcsúztató szilveszteri gála
A Budapesti Operettszínház szilveszteri gálaműsora kétszer került színpadra, először délután, amelynek a felvételét az M5 csatorna adta le. Érdekesség, hogy ezzel egyidőben kezdődött a színházban a második előadás.
Fellépő művészek: Bojtos Luca, Fischl Mónika, Gubik Petra, Janza Kata, Kalocsai Zsuzsa, Kiss Diána, Lukács Anita, Nádasi Veronika, Polyák Lilla, Szendy Szilvi, Dénes Viktor, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Kocsis Dénes, Laki Péter, Sándor Péter, Vadász Zsolt

 

d4908b467d512c2b5111a23d37109823.png TV2


Ismét ugyanaz a kínálat, mint tavaly. Ez részben jó, részben nem, ugyanúgy, ahogy tavaly is:

18:00 Tények

18:45 Tények Plusz
A szokásos szilveszteri témák: bulvár-évösszefoglaló. Esküvők, válások, születések, halálok, balhék. A legérdekesebb az év legviccesebb felvételeit felvonultató blokk volt, ami azt hiszem, egy szilveszter estéből elengedhetetlen, legalábbis a mai időkben.

50%

19:50 Szilveszteri Szerencsekerék
A Szerencsekerék nézettsége ebben az évben nagyon szárnyalt, és ősszel sorra megnyerte talán az összes estét nézettségben. Nem is merte a TV2 levenni a műsorról, úgyhogy a két ünnep között már a januárra szánt adásokat is elkezdték vetíteni. Ez olyan anomáliát okozott, hogy még december utolsó napjaiban láthattuk, ahogy Kasza Tibi "a szilveszteri műsorból itt maradt" dolgokról beszélt (már nem emlékszem, hogy kellékről volt-e szó, vagy  mondjuk a hangulatról).
A szilveszteri különkiadás a megszokott mederben folyt, az ismert játékosok kiválasztása is a szokásos: két eltérő nemű TV2-höz köthető műsorvezető/tévés, és egy, az aranyos vagy vicces stílusáról ismert énekes. Idén Köllő Babett, Szente Vajk és Bódi Margó voltak a híres játékosok.
Babettről ugyanaz a kép jött le, mint tavaly Tilláról, hogy egy kicsit sok volt, amit eddig nem gondoltam volna róla. Mármint, hogy ilyen. Viszont kecses volt, Marilyn Monroe-ra emlékeztető mozgásokkal. Láthatóan jól érezte magát. Vajk már kevésbé, nagyon visszafogottnak tűnt, persze lehet, hogy ő is ilyen igazából. Mivel nagyon ügyesen kitalálta már jó előre a feladványokat, ezért Kasza Tibi szétszívatta, ami szerintem feszélyezte. Ráadásul Kasza mellett nagyon szóhoz sem szabadott jutnia, volt, hogy rászólt, hogy "ne rendezzük ketten ezt a filmet"...  Vajk menetelése a műsoridőn is meglátszott, hiszen ezúttal sokkal rövidebb lett a játék a gyors megfejtésekkel. Margóra alig-alig került sor, ezen Kasza párszor elpoénkodott. Vicces pillanat volt, amikor X betűt választott Margó, ezt szerintem poénból mondta, de utána megvédte magát, hiszen koktélok voltak a feladványban, és hát van olyan is, hogy Sex on the Beach.
Egyéb sztárvendégek is voltak: ahogy az már szilveszterkor lenni szokott, saját számot kellett énekelniük, amelynek szövegébe a játékosok által leírt, majd hirtelen felmutatott szavakat kellett beleültetniük.
Nem rossz ez a műsor, csak a megfelelő casting kell rá. Illetve, hogy ne legyen ennyire hasonló évről évre.

80%

21:30 Sztárban Sztár Leszek! - A javából
Mivel a Szerencsekereket Szente Vajk pillanatok alatt végigvitte, ezért a szokásos Sztárban Sztár leszek!-különkiadás a tavalyinál jóval hosszabb lett. Szerintem bőven elég lenne ez fél órában is, vagy akár a Tények Pusz egyik blokkjaként. Unalmas, és pont a főműsoridőt foglalja el. Igaz, még mindig jobb, mintha egy filmet ismételnének meg századszorra. A műsor rajongói pedig talán szívesen megnézik a viccesebbnek tartott részeket.

30%

24:00 Himnusz

0:05 Dáridó 25
Ezen az estén volt 25 éve, hogy elindult a Dáridó, amit a TV2 Csoport úgy ünnepelt meg, hogy a Zenebutik csatornán reggel 7:00 órától 10:00-ig, majd 16:00 és 24:00 között, illetve éjfél után a főcsatornájukon 2:00 óráig visszatekintő sorozatot adott. Tulajdonképpen ismétlő válogatás volt Galambos Lajcsi felkonfjaival.
A Zenebutikon egyébként 10:00-16:00 között ezúttal is élő szilveszteri műsor volt, ahol sok sztárvendéggel beszélgettek, akik utána rendre elő is adtak egy zenei produkciót.

2:00 Hot dog
Német akcióvígjáték (2018)

 

---

A tavalyi jobb volt?

nyil-fel.bmp

ATV (direkt itt a legelején említem, hiszen az est legjobbja), Duna TV (több tartalmat kaptunk, bár ez mind zenei volt, a humor lehetett volna több is), RTL Klub (hosszabb lett a szilveszteri Híradó, ez javulás), M5 (beszélgetés helyett két órás műsor az Operettből!)

nyil-koz.bmp Duna World (a Szenes Iván Szilveszter idén is, bár ezúttal már 30-án), Zenebutik (tavalyi vetélkedőműsor helyett Dáridó visszatekintő)

nyil-le.bmp

TV2 (kicsit kevesebb, mint tavaly, ráadásul az érdektelen Sztárban Sztár ismétlés lett a hosszabb, az új tartalmak kárára), Life TV (Hajdú Péter távozásával az új szilveszteri műsorok is eltűntek), RTL II (rövidebb volt a NőComment! a ValóVilág miatt), M2 (csak koncert ismétlések, míg tavaly pár percnyi új beszélgetés is volt közte)

---

Összegzés

Bár feltűnően egyre kevesebb a humorosnak szánt műsor, de azért néha meg tudnak lepni egy-egy új ötlettel. A legjobb munkát szerintem az ATV végezte, egy könnyed vetélkedő, egy laza talkshow és az Aradi-Varga Show felduzzasztása sztárparádévá tökéletes felhozatal. Csak így tovább! :)

 

Az értékeléssel elkezdődött szokásos szilveszteri cikksorozatunk. Az első, rendhagyó rész után jövő vasárnap már a 2013-as szilveszter értékelésével várunk titeket. Érdemes lesz velünk tartani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szilveszterimusor.blog.hu/api/trackback/id/tr9818015710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása