régről és napjainkból

Szilveszteri műsorok

Szilveszteri műsorok

Szilveszter 2019 - Milyen lenne, ha... Duna

2019. december 23. - Bali Wolf

Cikksorozatunk előző részében a TV2 szilveszteri műsorait elemeztük ki, és írtuk le, hogy mi hogyan is csinálnánk. Ma, cikksorozatunk utolsó elemző részében, 1 héttel szilveszter előtt a Duna, vagyis a közszolgálati csatorna/csatornák szilveszteri kínálatát vesszük górcső alá. Igen, mert ebben a cikkben a nemzeti főadók, vagyis az utóbbi 4 évben a Duna, előtte pedig az M1 szilvesztereiről fogunk szót ejteni. A ReklámInvázió bloggal közösen az utóbbi három hétben az RTL Klub, az ATV, majd a TV2 szilvesztereit elemeztük, a TOVÁBB gombra kattintva pedig elkezdődik az elemzés utolsó része.

letoltes.png

Mielőtt azonban rátérnénk az elemzésre, annyit biztosan elmondanék, hogy a közszolgálati adók szilveszteri kínálatára nem szokott panasz lenni, bár minél előbbre megyünk az időben, annál inkább lesznek viccesek, illetve ünnepibbek a műsorok.

M1 - 2014

Az akkor még nemzeti főadóként funkcionáló csatorna egészen jó kis szilvesztert állított össze (plusz előző este 20.20-kor Fábry.) Most következzen részletesen az aznap esti kínálat:

  • 17:30 Ég, föld, férfi, nő - Szilveszter (útifilm)
  • 18:30 Gasztroangyal - Disznóvágás a Muravidéken
  • 19:30 Híradó este
  • 20:15 Indul a bakterház!
  • 21:25 Szálka, avagy Bagi és Nacsa megakad a torkán
  • 22:20 Magyarország, szeretlek! - Szilveszteri különkiadás
  • 0:00 Himnusz
  • 0:02 Áder János köztársasági elnök újévi köszöntője
  • 0:05 Bulizene (120')

A kínálatot elnézve rossz biztosan nem volt ez a szilveszter. Szórakozatás felsőfokon, és ehhez hozzájárul az egész közmédia két legkedveltebb műsora, az akkor még többé-kevésbé vicces Bagival és Nacsával illetve a Magyarország, szeretlek! különkiadásával, amiben még a legendás Jakupcsek - Csiszár duó szerepel. Weisz Fanni és Nagy Sándor útifilm-sorozata is különkiadással jelentkezett. 

Értékelés:

ReklámInvázió:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png

A film nagyon jó választás, a Gasztroangyal is remek ötlet szilveszterre. Ha mondjuk idén a műsort szétvagdosná a Duna TV, biztosan több nézőt tudnának a magukénak szilveszterre. Egyébként a két nagy show különkiadását is támogatom, az éjfél utáni zeneválogatás pedig kifejezetten jó ötlet.

Szilveszteriműsor:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

A december 30-ai Fábry simán elfért volna másnap is, de így is jó. Az Indul a bakterháznál jobb filmet keresve sem lehetne találni szilveszterre. A Gasztroangyal disznóvágását Szőke András színesítette, a Szálkát pedig Harsányi Levente. Bagi-Nacsa szilveszteri műsorai szerintem hullámzóak, ez most egy volt a jobbak közül, bár ez a díjátadósdi szerintem mindig suta, a politikát meg úgy, ahogy van, ki kellene hagyni a műsoraikból. A Szomszédok paródiájuk viszont mindig kíváló! A Magyarország, szeretlek! jó buli, szilveszterre való, itt még megspékelték egy Jakup-Csiszár időskori paródiával is.

A nézettségi versenyt teljes lakosságban az Indul a bakterház nyerte, amit a TV2 Humorbombája és az ATV új Sas kabaréja követett.

2015

Ez az első olyan szilveszter, amikor már a Duna TV a nemzeti főadó. A kínálat nem is jobb, nem is rosszabb, az értékelés előtt részletesen a műsor:

Duna TV:

  • 16:00 Szerencse Híradó
  • 16:15 Három férfi, és egy kis hölgy (am. film, 1990)
  • 18:00 Híradó
  • 18:35 Hyppolit, a lakáj (1931)
  • 19:55 Gasztroangyal
  • 20:55 Fábry
  • 22:30 Szilveszter 2015: Gálaműsor a Szolnoki Szigligeti színházból
  • 0:00 Himnusz
  • 0:10 Gyalog Galopp (angol film, 1975)

Duna World:

  • 22:00-24.00 Fölszállott a páva - Gála

A kínálat részben jobb, részben rosszabb. Délután a 10 perces Szerencse Híradó különleges kiadással jelentkezett a Széchenyi fürdőből. Az aduász Gasztroangyal ezúttal nem délután, hanem este látható (egy szilveszteri céges bulira való felkészülést láthattunk a stáb tagjaival), viszont Magyarország, szeretlek! már nincs, filmnek pedig az 1931-es Hyppolitot rakták be, ami tagadhatatlanul a magyar filmgyártás egyik legnagyobb klasszikusa, de talán késő délután jobb lett volna, az esti helyén pedig inkább egy hiányzó műsor kellett volna. Egyébként ebben az évben Bagi-Nacsa sincs, szintén érthetetlen okokból, viszont 31-én van Fábry műsora, ami jó pont. Szőke András ezúttal Fábrynál jelent meg, láthattuk Badár Sándort is és újra Berecz Andrást is. Természetesen a Duna TV elmaradhatatlan részét képezi a szilveszteri gálaműsor, amit úgy sem mellőztek pl a Duna Worldre, hogy előbbi csatorna mára nemzeti főadó. A gálaműsorban sztárvendégként fellépett Voith Ági, Kovács István és Szilágyi Tibor színművészek, a szokásos iskolai kabaréjelenetben. Éjfél után film van, a Gyalog Galopp viszonylag jó választás, de a zene jobban illene az újévi hangulathoz...
A Duna Worldön ezúttal a Fölszállott a páva tehetségkutató gálaműsorát adták (hogy ez ismétlés volt-e, arról nem találtunk adatot).

Értékelés

ReklámInvázió:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Ahhoz képest, hogy az összes M1-es műsor átkerült a Duna TV-re előbbi csatorna hírcsatornává alakulása után, utóbbi csatorna nem élt az ezzel adódó lehetőségekkel. Az előző, M1-es szilveszter fényévekre van ettől. Oké, hogy van Fábry és Gasztroangyal, de az esti filmet nem értem. Simán befért volna egy Bagi-Nacsa show, a döntés(sok más közmédiás döntéssel együtt) érhetetlen...

Szilveszteriműsor:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

A Hyppolit valóban egy délutáni sávban jobb lett volna. Hasonlóan érzem a Gasztroangyallal is, amit nem este 8-kor kellett volna leadni. Bagi-Nacsa és a Mo. szeretlek ezúttal nincs, tehát kevesebb a műsor, mint előző évben, ráadásul Fábry sem plusz, mert tavaly is volt, csak 30-án. A szolnoki szilvesztert jól tették, hogy bent hagyták a Duna TV műsorrendjében.

A Duna nézettsége a Hyppolit és a szolnoki szilveszter alatt ment 10 százalék felé, amúgy ezúttal csak a 12. helyet és az azt követőeket tudták megcsípni a napi versenyben, az 1. a TV2 Humorbombája lett (teljes lakosság).

2016

Az előző évi, és a 2016-os szilveszter között fényév a különbség, ennyit elöljáróban. Most pedig következzen a részletes esti műsor.

Duna TV:

  • 17:00 Gasztroangyal (ismétlés, 2014)
  • 18:00 M1 Híradó - este
  • 18:35 Magyarország, szeretlek! - Szilveszter
  • 20:05 Fábry
  • 21:30 A Bagi-Nacsa show
  • 22:30 Szilveszter a szolnoki Szigligeti Színházban
  • 0:00 Himnusz
  • 0:01 Áder János köztársasági elnök újévi köszöntője
  • 0:05-2:10 Házibuli hajnalig

Duna World:

  • 20:00-21:00 Fölszállott a páva - Szilveszteri különkiadás

Itt aztán van minden, ami kell egy jó kis szilveszteri műsorba. Kezdés egy Gasztroangyallal, ami viszont az este/délután egyetlen negatív pontja, hiszen egy ismétlést adott a nemzeti főadó. A kötelező Híradó után a Magyarország, szeretlek! szilveszteri adása, ami 2 év után újra jelentkezik szilveszteri adással, ez mindenképpen egy plusz pont.Aztán a jól bevált Fábry, majd a tavalyi kínálatból hiányolt Bagi-Nacsa show, és persze a szokásos színházi gálaműsor, ahol ezúttal Fodor Zsóka, Szilágyi Tibor, Koós János és Aradszky László volt a meglepetés, utóbbinak sajnos ez volt az utolsó szilvesztere is. Éjfél után újra van zene, ezúttal, hasonlóan a 2014-es szilveszterhez, retró zenékkel, hajnal 2-ig. A Duna World ezúttal a Páva külön ez alkalomra készült különkiadásával jelentkezett, jókívánságokkal, népszokásokkal stb.

Értékelés:

ReklámInvázió:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png

Vannak ennél sokkal jobb szilveszterek is a közszolgálati adók történelmében, viszont az elmúlt 5 év szilveszterei közül ez a legjobb, legalábbis, szerintem. Van minden, humor, vicces játék, zene, és főzés is, ennél több egy szilveszterre nem kell. A műsorokat kettő(Gasztroangyal, Házibuli hajnalig) kivételével nem láttam, így most a minőség kérdésétől eltekintenék.

Szilveszteriműsor:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

A Gasztroangyal ezúttal a szerintem tökéletes idősávba került, kár, hogy ismétlés. A többi különkiadás a szokásosat hozta, kiemelném Kőhalmi Zoltán pár perces szilveszteri stand-upját Fábry műsorából, szerintem a kedvelt stand-uposoknak egy ilyen részekből álló műsort kellene csinálniuk szilveszterre. Bagi-Nacsa műsorának más a címe, de gyakorlatilag ugyanaz, mint a két évvel ezelőtti gála. Meglepetés azonban, hogy a Szomszédok paródiában eredeti színészek is szerepeltek! A Duna Worldön a Fölszállott a páva szilveszteri különkiadása plusz pont.

Nézettségben a csúcsot a Gasztroangyal egy pontján érte el a csatorna, ha nem számítjuk az éjfélt. A köztársasági elnöki köszöntőt ezúttal is a közmédián nézték a legtöbben.

2017

A TV2 szilveszterénél 2017 biztosan a hanyatlások éve, de nem a Dunán. Még 30-ára is jutott egy új Gasztroangyal, egy eszéki disznóvágással (ez menő téma volt ezen a szilveszteren, mert másnap az M4 is csinált egyet a Boxutca egész napos különkiadásában). Az értékelés előtt itt a részletes TV műsor.

  • 17:00 Hogy volt?!
  • 18:00 M1 Híradó - este
  • 18:35 Magyarország, szeretlek! - szilveszter
  • 20:10 A Bagi-Nacsa show
  • 21:10 Fábry
  • 22:30 Szilveszter a szolnoki Szigligeti Színházban
  • 0:00 Himnusz
  • 0:01 Áder János köztársasági elnök újévi köszöntője
  • 0:05-2:10 Duna retro

Jobb nem, de rosszabb sem lett ez a szilveszter a Duna TV-n. A Gasztroangyal 1 nappal előbbre került, helyette viszont van Hogy volt?!, ami így is jó választás. Plusz van minden, ami 2016-ban is különkiadással jelentkezett, így Magyarország, szeretlek!, Fábry, és Bagi-Nacsa show is. Ezúttal a retro zenei válogatásnak más a címe, ami kifejezetten azt sugallja, hogy ebben régebbi, az MTV archívumából származó dalok láthatók és hallhatók. A Duna retro így is kellemes csemege éjfél utánra egy bizonyos korosztálynak.

Értékelés:

ReklámInvázió:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png

Azért adtam négyest erre a szilveszterre, mert hiába jó a kínálat, a minőség egyre inkább megy lefelé. A Duna retro annak ellenére viszont jó választás, hogy új klip nem nagyon került be a válogatásba. A minőség romlása miatt ez nálam négyes.  

Szilveszteriműsor: 

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png

A Hogy volt?! remek volt az anekdotázó színészekkel (Markos, Forgács, Koós, Straub...), viszont most is rossz évszámokkal írták a műsorokat. Bagi és Nacsa végre újított, most nem gáláztak, hanem egy sztárpartit kapcsoltak be néha a műsorba. Fábrynál Vinkó József, Eperjes Károly, az előző kicsit jobban tetszett. De összességében egész jó!

Nézettségben sajnos bukta, hiszen a csak filmekkel jelentkező RTL Klub több, mint dupla annyi nézőt érdekelt, de még a thrillereket és egyéb nem szilveszterre való filmeket vetítő TV2 is több nézőt érdekelt... Ki érti ezt?!

 

2018

Ez a szilveszter hasonlít az előző két évihez, de szembetűnő a változás a tavalyi, illetve az azelőtti szilveszterhez képest. (Plusz: december 30-án 12.55 - Jó ebédhez szól a nóta, valamint 19.30 - Magyarország, szeretlek!)

  • 18:00 M1 Híradó - este
  • 18:35 Sorsok útvesztője
  • 19:25 Fölszállott a páva - Szilveszteri különkiadás
  • 20:00 A Bagi-Nacsa show
  • 21:00 Fábry
  • 22:25 Thália Szilveszter
  • 0:00 Himnusz
  • 0:01 Áder János köztársasági elnök újévi köszöntője
  • 0:10 Duna retro

A szokásos Híradó után rögtön egy érthetetlenség, mit keres egy török romantikus sorozat szilveszterkor a főműsoridőben? A kérdés jogos, helyette lehetett volna sok mindent adni... Ezután is egy újdonság a Duna TV szilveszterében, ami a Fölszállott a páva szilveszteri különkiadása, ami elsőre érthető, és logikus húzásnak tűnik. Aztán jön az ismerős Bagi-Nacsa páros, illetve a Fábry különkiadása, előbbiben egyre nehezebb megtalálni a viccet. Ami viszont meglepő, hogy ebben az évben a színházi gálaműsort nem Szolnokról, hanem Budapestről, a Thália Színházból közvetítik, ráadásul nem közönség előtt rögzített formában. Éjfél után pedig a már szokásosnak mondható Duna retro, ami most sem tartogatott meglepetéseket.

Értékelés: 

ReklámInvázió:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

Változás van, negatív irányban. Idén érthetetlen okoból bekerült egy török sorozat a szilveszteri kínálatba, ami rendkívül negatív pont. Minőségben is hanyatlás van, pl a Bagi-Nacsa páros Orbán Viktor paródiája már egyáltalán nem vicces, mert olyan lett, mintha tényleg a miniszterelnök mondaná. A minőség és kínálat romlása miatt ez nálam kettes.

Szilveszteriműsor:

white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_1.png white-medium-star_2b50_2.png white-medium-star_2b50_2.png

A török sorozat esti sugárzása nálam is megkongatta a hanyatlás vészharangját, szerencsére idén, a 2019-es szilveszteren nem így döntöttek a szerkesztők. A Bagi-Nacsa műsoron kívül a többi szerintem nagyon jó volt, bár a 30-án sugárzottak simán elfértek volna 31-én is.

A Duna TV legnézettebb szilveszterhez köthető műsora a másnapi újévi koncert volt. Szilveszter este nem kerültek be a Top 10-be, az RTL nyert a Spencer-Hill filmekkel.

Melyik volt a legjobb?

Ebben a helyzetben különösen nehéz helyzetben vagyunk, hisz több mint 60 szilveszter közül kell választanunk egyet, amely a nemzeti főadók legjobbja volt. Azonban, mindenképpen az 1986-92 közötti időszakból kellene kiválasztani a nyertest, hiszen ekkor voltak a legendás egész napos élő műsorok, játékláncok, telefonos játékok. Különösen a két szélső évszám az érdekes, mert 2 naposra duzzasztották a szilveszteri műsort. Végülis az 1992-est választottuk, mely nagy vonalakban:

Szilveszteri csemege: napokkal korábban kezdődött vetélkedő fiatal házaspárokkal és Vágó Istvánnal. Eredményhirdetés szilveszter éjfél után, 1:00 körül.

XII.30 TV1
20:40 Koltai kabaré
22:40 Bongó évzáró
0:00-6:00 Éjközi (élő műsor játékokkal). Benne: Szilveszteri csemege, 0:30 Bosszúvágy (am.film), 3:00 erotikus film, 5:00 rövid horrorfilm.

XII.31 TV1
6:00 A Reggel
8:10 Gyereksarok (rajzfilm, filmsorozat)
9:00-13:30 Napközi különkiadás (élő). Benne: dokumentumfilm, Szilveszteri csemege
13:30 Botrány a cirkuszban (a Marx-fivérek legendás vígjátéka!)
15:00-19:10 Napközi különkiadás (élő). Benne: Szilveszteri csemege, Játék, Beatles-dokumentumfilm, Hőmérő különkiadás (Havas politikai show-ja).
19.35-24.00 Szilveszter '92 (élő). Benne: 20:15 Névjegyek (jelenetek) 20:40 Mezítláb a parkban (am.film), 22:25 Uborka, 23:15 Gálvölgyi-show (a Friderikusz-show paródiával)
0:20-5:00 BÚÉK '93 (élő). Benne: Névjegyek, Szilveszteri csemege, Koncertfilmek, Mulatós, valamint egy élő Ki nevet a végén? társasjáték hírességekkel, telefonos játékkal.

XII.31 TV2 délutántól:
Paródia percek: 5-10 perces bejelentkezések műsorok között. Maksa Híradó, Kató néni, Mikó, Körmendi, Markos,...
15:55 "Te, figyelj...! Itt a Szilveszter!" (gyerekkabaré)
16:35 Játsszunk a szerencsével!
16:55 Operett-dokumentumfilm
18:30 Ideális család: Vitray család-vetélkedőjének különkiadása a Haumann és a Dunai családdal.
19:40 Kojak (újravetítés kezdete)
20:40 Elmúlt idők kabaréja (benne 20 év után először és utoljára Gugyerák)
21:00 Egy bolond éjszaka (szilveszter olimpikonokkal, színészekkel)
22:25 Elvonókúra (kabaré, benne Az óvszer)
23:25 Mulat a Família Kft. - Szép operett
0:10 "Honnan járják, honnan hozzák..." - Táncmulatság székiekkel
0:40 Tamburás mulatság (nótaműsor)
1:20 A férfi, aki mindig sietett (fr.film)

 

Hogy csinálnánk mi?

ReklámInvázió:

  • 18:00 M1 Híradó - este
  • 18:35 Fölszállott a páva
  • 19:05 Magyarország, szeretlek!
  • 20:20 Bagi és Nacsa orfeuma
  • 21:20 Fábry
  • 22:35 Szilveszteri gálaműsor a szolnoki Szigligeti Színházból
  • 0:00 Himnusz
  • 0:01 Áder János köztársasági elnök újévi köszöntője
  • 0:05 Duna retro

Szilveszteriműsor:

  • 8:00-12:00 Család-barát szilveszter, közben kisfilmek, filmvígjáték
  • 12:00 Déli harangszó, híradók
  • 12:50 Hogy volt?! Szilveszter
  • 14:50 Borbás Marcsi szakácskönyve
  • 15:20 Honfoglaló különkiadás
  • 16:15 Ridikül Szilveszter
  • 17:10 Duna Bakiparádé 2019
  • 17:25 SzerencseSzilveszter
  • 18:00 Híradó
  • 18:30-24:00 Szilveszter '19, benne telefonos játékok, valamint:
  •   18:45 Maksa Híradó
  •   19:15 Fölszállott a páva - Szilveszteri különkiadás
  •   19:50 Bagi-Nacsa különkiadás (kisfilm, a 2005-ös "Magyar banán" mintájára)
  •   20:25 Fábry
  •   21:45 Zenés szilveszter (több színház együttes gálaműsora, az iedihez hasonlóan)
  •   23:00 Szilveszteri kabaré
  • 0:00 Himnusz
  • 0:01 Áder János köztársasági elnök újévi köszöntője
  • 0:05-5:00 BÚÉK'20, Benne: telefonos játékok, sztárvendégek
  •   0:10 Jó újévhez szól a nóta!
  •   1:00 Éles-show (Éles István zenés paródiashow-ja, vendég: Bach Szilvia)
  •   1:50 Magyarország, szeretlek! - Pikáns különkiadás
  •   3:30 Mulatós extra
  •   4:00 Szilveszter külföldről (napi körkép)
  •   4:30 Mulatós extra

Mi lesz idén?

Mivel már publikus az idei felhozatal, ezért itt is közzé tesszük, összehasonlításul:
XII.29: 18:45 Hogy volt?! 19:45 Magyarország, szeretlek!

XII.31:
10:15 A Bécsi Filharmonikus Zenekar hangversenye a makaói Kulturális Központban 
12:00 Déli harangszó, Híradók
12:50 Jó ebédhez szól a nóta
13:20 Ízőrzők - Újévi válogatás
13:55 A világ egy terített asztal (ismeretterj. sorozat)
14:25 Család-barát
16:05 A fekete város (sorozat)
17:00 A gőz katedrálisai (ismeretterj.sorozat)
18:00 Híradó
18:45 Hogy volt?! (új adás, tehát nem a XII.29-ei)
19:35 Bagi-Nacsa Orfeuma
20:35 Fábry
22:00 Szép város Kolozsvár...(Zenés gála a Kolozsvári Magyar Opera, a Szolnoki Szigligeti Színház, valamint a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus közreműködésével)
0:10 Házibuli hajnalig
2:15 Kabaré (am. musical, 1972)

Köszönjük mindenkinek, hogy olvastátok a ReklámInvázió és a Szilveszteriműsor blog közös, szilveszteri visszaemlékezős, értékelős cikksorozatát. A sorozat csak részben ér véget, néhány nap múlva, december 30-án szilveszteri kedvcsinálóval, majd január elején ennek értékelésével még folytatódik a közös cikksorozat, addig is, nézzétek meg itt a Szilveszteriműsor  blogon, hogy milyen is lesz a TV csatornák idei szilveszteri felhozatala.

Fotó: MTVA,  a TV műsorok forrása: nava.hu, tv.animare.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szilveszterimusor.blog.hu/api/trackback/id/tr8615364112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása