régről és napjainkból

Szilveszteri műsorok

Szilveszteri műsorok

Szilveszteri csemegék - Rádiókabaré a tévében

2023. december 28. - Bali Wolf

Év végi sorozatunkban különböző szilveszterek emlékezetes tévés eseményeiből csemegézünk.

1994-ben a Rádiókabaré is kapott egy félórás blokkot a televízió szilveszteri műsorában, amelyben végre láthattuk is a műsor előadását, valamint rendkívül ötletes aktuális helyszínét is.19_00_kenyergyari_capriccio_divx_snapshot_02_01_2023_12_28_09_22_58.jpg

Ebben az időben a Rádiókabaré többféle helyszínen is csinált felvételeket, amely remekül felpezsdítette a műsor menetét, esetekben témáját is (pl. a 2000. októberi szüreti kabaré). 1994 decemberében egy pékségben rendezték meg a szilveszteri kabarét, melynek a címe is ehhez hű lett: Kenyérgyári Cappriccio

kenyergyari_color_mpg_snapshot_00_11_2023_12_28_10_07_41.jpg

Jó geg volt, hogy a szóvívői posztra "pályázatot" írtak ki a társulatban, melyre négyen is jelentkeztek. Hosszú kortesbeszéddel készült Majláth-Mikes László, Trunkó Barnabás és Nagy Bandó András is, a végén mindig megemlítették, hogy a honoráriumukból persze 25 százalékot visszaadnak a főszerkesztőnek, Farkasházy Tivadarnak. Az utolsó jelentkező, Selmeczi Tibor nem tartott beszédet, csak annyit mondott, ő 26 százalékot ad. Azonnal meg is nyerte :))

A pékség helyszínt kihasználva, pár jelenettel később a többi pályázó kenyérrel felpakolva hirtelen újra megjelent a színpadon, Bandó be is szólt Selmeczinek: "Te csak dumáljál, nekünk már megvan a kenyerünk, na helló!"

19_00_kenyergyari_capriccio_divx_snapshot_08_36_2023_12_28_09_39_49.jpg

Akkoriban egy szilveszteri Rádiókabaré akár 4 órásra is rúgott (bár ebben az évben "csak" 3 órás volt), ebből félórát összeválogatva akár túl pörgős műsor is születhetett volna, de a szerkesztők inkább úgy döntöttek, hogy néhány rövidebb jelenetet mutatnak meg elöljáróban, mintegy reklámként az esti rádióműsorhoz. Láthattuk Garas Dezsőt, Gerendás Pétert, Ayalát és Brindisit, valamint Ihos József és Bajor Imre közös sikerszámának, az Ede bácsinak az aktuális részét is. Ha így címről nem ugrana be, idéznék egy fontos mondatot belőle: "Én, a Gyula meg az Ottó, a Tótottó vót ott.".

A műsor visszatérő eleme volt az én személyes kedvencem, azaz Markos György és Selmeczi Tibor közös szócsatája. Selmeczi mindig elkezdett a reklámokról beszélni, mire hirtelen a semmiből megjelent Markos figurája, rendszerint egy-egy szocialista táblát szorongatva. Egészen pontosan mindig egy másik dátumot éltető tábla volt nála, április 4, május 1 és november 7, bár a tévés műsorba ebből a középsőt pont nem válogatták be. Mikor megtudta, hogy a reklámokról van szó, ő is elkezdett idézgetni aktuális televíziós reklámokat, a márkanevekkel és a szlogenekkel együtt. Valahogy az egész mindig az emlékezetes légfrissítő-reklámra futott ki: a reklámban egy kisfiú ült a bilin, mellette egy kutya. A kutya hirtelen kiszaladt a szagok miatt, a szpot pedig az Ambi Pur márkát hivatott reklámozni, melynek neve kissé áthallásos, ahogy Markos remekül előadta "pffur"-ként. :)

"Tisztán innen, Dunán túl,
Harsog már az Ambi Pffur!"

19_00_kenyergyari_capriccio_divx_snapshot_11_02_2023_12_28_09_43_43.jpg

Ezzel a reklámmal egyébként egy másik rádiókabarés jelentben is viccelődtek, A három tévénézőt akkor Usztics Mátyás, Ihos József (mint Kató néni) és újfent Markos György alakította, de nem ebben a műsorban, csak megemlítem.

Mivel a rádiófelvételeken elég csak olvasni a leírt szöveget is, de televízióban ez nem mutat annyira jól, ezért több esetben is igyekeztek megtanulni a szövegeket, ahogy Farkasházy említette is egy felszólalásában. A képi kereteket is jól kihasználták itt-ott, akár Bajor Ede bácsis sapkájára gondolok, akár Markos tábláira, amik amúgy sem látszottak volna a rádióban.

Visszanézve ezt az adást, szembetűnő, hogy mennyire megváltozott a Rádiókabaré. Ma már nincsenek ötletes külső helyszínek, karakteres konferansziék (nekem ugyanis Vida Péter felolvasása nem egy szint a korábbi idők házigazdáinak szuper teljesítményével: KAP, Litkai, Trunkó, Fábry, Déri, Verebes stb.), a műsor sem olyan sokszínű már, mint régen, de ebben persze a megváltozott ízlésvilág is benne van, talán túl sok lett a stand-up is.

Mindenesetre én idén is meg fogom hallgatni a szilveszteri rádiókabarét, és kiválogatom belőle azokat a jeleneteket, amik tetszettek, akkor is, ha ezúttal egy kicsit kevesebb lesz belőlük. Hiszen az ősidők óta tudjuk: A tavalyi jobb volt!...

A műsor YouTube-on a cikk írásának pillanatában megtekinthető, fekete-fehérben.

Szilveszterig még többször jelentkezünk majd hasonló tartalmakkal, amelyeken a korábbi évek szilvesztereiből csemegézünk ki egy-egy emlékezetes momentumot.

A bejegyzés trackback címe:

https://szilveszterimusor.blog.hu/api/trackback/id/tr2818289111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása